ßßß
Czekoladowo – pomaranczowa zebra(przepis z kolekcji Betty Bossi)4 bialkaszczypta soliubic na piane2 lyzki cukrudodac 1 lyzke cukru, dalej ubijac, dodac druga lyzke cukru, jeszcze chwile ubijac4 zoltkaubic na biala mase2 male pomarancze (skorka + sok)dodac do masy1 lyzeczka proszku do pieczeniawymieszac obydwie maki z proszkiem, dodac do masy, wymieszac ; nastepnie dodac bialka, delikatnie wymieszac i podzielic ciasto na 2 czesci100 g czekolady + 2 lyzki wodyrozpuscic w kapieli wodnej, dodac do jednej czesci ciasta2 lyzki konfitury z pomaranczy(ja uzylam z mandarynek, Slow Food)2 lyzki Cointreau (u mnie rum)dodac do drugiej masyNa srodek natluszczonej foremki (w przepisie tortownica o sr. 24 cm) wlac 2 lyzki jasnej masy, nastepnie 2 lyzki ciemnej itd.Piec ok. 50 min w nagrzanym do 180° piekarniku*PS. Tesciowa zaraz po sprobowaniu poprosila o przepis, wiec to chyba dobry znak ;)*