Orzechowa przystawka z serowym dipem i orzechowym pestoOrzechowe pesto50 g zmielonych orzechow5 lyzek olejuorzechowego40 g startego parmezanu (lub pecorino)sol, pieprzWymieszac wszystkie skladniki.Jesli otrzymane pesto jest nieco za geste, dodac oleju; jesli jest zbyt rzadkie, dodac wiecej parmezanu i orzechow. Doprawic do smaku.Orzechowa przystawka z serowym dipem1 cykoria1 jablkook. 75 g sera plesniowego typu roquefort2 – 3 lyzki smietanykilka orzechow wloskichsok z cytrynybialy pieprzSer dobrze rozgniesc widelcem, wymieszac ze smietana, doprawic do smaku.Cykorie umyc, ewentualnie oderwac wierzchnie listki a pozostale pokroic na ‘wstazeczki’ zostawiajac dolna (biala) czesc, gdyz to ona zawiera najwiecej goryczy. Lekko skropic sokiem z cytryny.Jablko umyc, pokroic na cwiartki a nastepnie na plasterki. Skropic sokiem z cytryny, aby nie sczernialo.Serowy dip przelozyc do miseczki. Na talerzu ulozyc plasterki jablka oraz ‘wstazeczki’ cykorii i nalozyc na nie orzechowe pesto.Smacznego!