Wykonanie
Domki z piernika mają w sobie
magięWyglądają uroczo i smakują pysznie (pod warunkiem, że lubimy aromatyczny smak świątecznych przypraw). Ich przygotowanie relaksuje, a jeśli zdecydujemy się budować je wspólnie z najbliższymi to mamy gwarancję doskonale spędzonego czasu.
Domki buduję z dokładnie takiego samego ciasta jak pierniczki choinkowe. Poniżej podaję przepis na „budulec” 😉Składniki:500 g
mąkiSłoiczek
sztucznego mioduOkoło ¾ szklanki
cukruPół kostki
masła lub
margarynyŁyżeczka
sody2
jajka5 łyżek
mlekaSzczypta
soliŁyżka
kakaoŁyżka
cynamonuŁyżeczka
imbiruŁyżeczka
goździków w proszku(opcjonalnie opakowanie
przyprawy do piernika)
Masło (lub
margarynę),
miód,
cukier,
sól,
przyprawy i
mleko rozpuszczamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kiedy masa będzie jednolita wbijamy
jajka, dosypujemy
mąkę przesianą z
sodą i powoli dodajemy do zawartości garnka. Warto mieszać wszystko w większej misce, wtedy jest dużo łatwiej (ciasto jest dość kleiste i gęste). Kiedy nasze ciasto ma konsystencję miękkiej plasteliny, zawijamy je w folię i pozwalamy mu odpocząć w lodówce przynajmniej 15 minut.Aby wyciąć ściany
domku, najlepiej przygotować sobie wcześniej wzór/szablon wycięty z papieru do pieczenia. Później, po rozwałkowaniu ciasta, wycinamy elementy
ostrym nożykiem lub nawet (OSTROŻNIE!) skalpelemCałość pieczemy kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości elementu.
Ciastko jest gotowe, kiedy brzegi są lekko złote. Jeśli mamy ochotę to w miejscu okien można rozpuścić landrynki (będą udawały szyby).Poza fragmentami
domku przygotowuję również
ciastkową podstawkę, na której wszystko później sklejam. Jako kleju używam rozpuszczonego
cukru. „Podwórko” dekoruję dodatkowo choinkami/bałwankamiCałość ozdabiam lukrem (
białym oraz kolorowym, który tworzę poprzez dodanie
barwników spożywczych).Zdjęcie
domku, które tu załączam, pochodzi z tamtego roku. Na te święta planuję kolejną budowęOczywiście pochwalę się efektami
