Wykonanie
Na taki eksperyment namówiła mnie
Kasia (dziękuję!) i muszę przyznać, że rezultat przeszedł najśmielsze oczekiwania. Wystarczyło pół dnia i śladu po pasztecie nie było!

Składniki:2 duże
selery,1
marchewka,1
cebula,5 łyżek
soczewicy czerwonej,1,5 szklanki
bulionu,pół kostki
masła,0,5 szklanki
kaszy manny,2
jajka,
bułka tarta (ilość zależna od wilgotności masy),
pieprz,
sól,kilka ząbków
czosnku.Wykonanie:
Seler zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać utartą
marchewkę i utartą lub posiekaną
cebulę. Wcisnąć
czosnek i zalać masę
bulionem. Dodać
masło i gotować około godziny na wolnym ogniu. Gdy
seler jest już miękki, a
woda w większości wyparowała – przyprawić
solą i
pieprzem i zostawić do przestygnięcia. Dodać
jajka,
kaszę mannę i
bułki tartej tyle, by masa zrobiła się dość zwarta (ale nie sucha). Zgodnie z podpowiedzią Kasi posypałam pasztet
koperkiem (super efekt smakowy i wizualny!) Przekładamy do formy (ja piekłam w silikonowej – jeśli tradycyjna – należy posmarować ją wcześniej
masłem i wysypać
bułką tartą). Pieczemy w temperaturze 180-190 °C przez 60 minut.Smacznego!pasztet warzywny pasztet wegetariański pasztet z
marchewki pasztet z
selera pasztet z
soczewicy