ßßß Cookit - przepis na Pasztet z selera

Pasztet z selera

Wykonanie

Na taki eksperyment namówiła mnie Kasia (dziękuję!) i muszę przyznać, że rezultat przeszedł najśmielsze oczekiwania. Wystarczyło pół dnia i śladu po pasztecie nie było!
Składniki:
2 duże selery,
1 marchewka,
1 cebula,
5 łyżek soczewicy czerwonej,
1,5 szklanki bulionu,
pół kostki masła,
0,5 szklanki kaszy manny,
2 jajka,
bułka tarta (ilość zależna od wilgotności masy),
pieprz,
sól,
kilka ząbków czosnku.
Wykonanie:
Seler zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać utartą marchewkę i utartą lub posiekaną cebulę. Wcisnąć czosnek i zalać masę bulionem. Dodać masło i gotować około godziny na wolnym ogniu. Gdy seler jest już miękki, a woda w większości wyparowała – przyprawić solą i pieprzem i zostawić do przestygnięcia. Dodać jajka, kaszę mannę i bułki tartej tyle, by masa zrobiła się dość zwarta (ale nie sucha). Zgodnie z podpowiedzią Kasi posypałam pasztet koperkiem (super efekt smakowy i wizualny!) Przekładamy do formy (ja piekłam w silikonowej – jeśli tradycyjna – należy posmarować ją wcześniej masłem i wysypać bułką tartą). Pieczemy w temperaturze 180-190 °C przez 60 minut.
Smacznego!
pasztet warzywny pasztet wegetariański pasztet z marchewki pasztet z selera pasztet z soczewicy
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2014/09/pasztet-z-selera.html