Wykonanie

Wyszły pyszne, więc nie zwlekam tylko zapisuję…Potrzebne nam będą:
skrzydełka kurczakadwie spore
cebulekilka ząbków
czosnku3 – 4 łyżki
cukru (może być brązowy)
przecier pomidorowy – około dwóch łyżek
ocet winny – około dwóch łyżek
przyprawy –
sól,
papryka,
chilli, odrobina
oregano lub innych suszonych
ziółolejSkrzydełka oczyszczamy z resztek piórek, odcinamy najcieńszą część z każdego skrzydełka (można użyć do zupy), tniemy na dwa kawałki – w miejscu stawu.Przyprawiamy mieszanką
oleju z
solą i
chilli, posypujemy
ziołami, po wymieszaniu odstawiamy na ok. 15 minut.W małym garnuszku przygotowujemy
syrop z
cukru z odrobiną
wody – musi
mieć złoty kolor.W tym czasie gdy
syrop sobie „pyrkocze” – wykładamy skrzydełka na patelnię i smażymy. Gdy się podsmażą na złoty kolor, podlewamy niewielką ilością
wody i dusimy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dusimy razem. Do skrzydełek dodajemy
ocet winny, wlewamy gorący
syrop. Mieszamy. Po 3 minutach dokładamy
przecier pomidorowy, a po chwili –
czosnek. Dusimy (podlewając ci kilka minut
wodą) do miękkości, mnie to zajęło ponad godzinę. Sos musi
mieć konsystencję płynnego
miodu.Smacznego!