ßßß
Wyszły pyszne, więc nie zwlekam tylko zapisuję…Potrzebne nam będą:skrzydełka kurczakadwie spore cebulekilka ząbków czosnku3 – 4 łyżki cukru (może być brązowy)przecier pomidorowy – około dwóch łyżekocet winny – około dwóch łyżekprzyprawy – sól, papryka, chilli, odrobina oregano lub innych suszonych ziółolejSkrzydełka oczyszczamy z resztek piórek, odcinamy najcieńszą część z każdego skrzydełka (można użyć do zupy), tniemy na dwa kawałki – w miejscu stawu.Przyprawiamy mieszanką oleju z solą i chilli, posypujemy ziołami, po wymieszaniu odstawiamy na ok. 15 minut.W małym garnuszku przygotowujemy syrop z cukru z odrobiną wody – musi mieć złoty kolor.W tym czasie gdy syrop sobie „pyrkocze” – wykładamy skrzydełka na patelnię i smażymy. Gdy się podsmażą na złoty kolor, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dusimy razem. Do skrzydełek dodajemy ocet winny, wlewamy gorący syrop. Mieszamy. Po 3 minutach dokładamy przecier pomidorowy, a po chwili – czosnek. Dusimy (podlewając ci kilka minut wodą) do miękkości, mnie to zajęło ponad godzinę. Sos musi mieć konsystencję płynnego miodu.Smacznego!