ßßß
Lekkie i mięciutkie pulpety posmakują i dużym i małym. Nafaszerowane warzywami po brzegi. Spróbujcie! Dobrze smakują także na zimno do kanapki. Aha, zapomniałam, to dwudniowa, bardzo rodzinna porcjaSkładnikipulpety1kg mięsa mielonego2/3 niedużego brokuła (pokroić na bardzo drobne kawałeczki)1 cebula0,5 czerwonej papryki (pokroić w drobną kosteczkę)3 jajabułka tartasólpieprzsłodka paprykabazyliawywar2 łyżeczki koncentratu pomidorowego3 marchewki (zetrzeć na tarce)1 pietruszka0,5 cebuli (dodałam czerwonej bo akurat miałam obraną)vegeta domowasólpieprzziele angielskie3 listki lauroweSposób przygotowaniaKrok 1Posiekać drobno warzywa, dodać do masy mięsnej. Dodać jaja i bułkę tartą. Przyprawić. Wymieszać równomiernie. Formować gałki z masy mięsnej i obtaczać je w bułce tartej.Krok 2W dużym garnku zagotować wodę z przyprawami na wywar. Kiedy będzie wrząca, wrzucać pulpety. Kiedy się trochę podgotują, dodać warzywa. Przyprawić. Te są w wersji dietetycznej, więc nie będziemy ich zabielać.