Wykonanie
Składniki0,5kg
mąki2 łyżki
masła1
jajko1
żółtkosólzaczyn1 szkl
mleka (podgrzać trochę, aby było ciepłe, ale nie gorące)1 łyżka
cukru1 łyżka
mąki1/3 kostki
drożdżynadzienie1
czekolada mlecznakruszonka1 łyżka
masła2 łyżki
cukru2 łyżki
mąkiSposób przygotowaniaKrok 1Do podgrzanego
mleka wsypać łyżkę
mąki i łyżkę
cukru. Dodać pokruszone
drożdże. Zostawić do wyrośnięcia.Krok 2Pozostałe składniki na ciasto wsypać do miski i wlać wyrośnięty zaczyn. Zagniatać jak najdłużej. Co najmniej 10-15 minut. Możliwe, że trzeba będzie dolać jeszcze trochę
mleka, aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Krok 3Ponownie zagnieść. Podzielić ciasto na bułeczki. Mi wyszło 9, bo miałam 18 kostek
czekolady i podzieliłam je po 2 na
bułkę. Na środek bułeczki położyć kostki i zakleić ciasto dokładnie. To ważne, aby nadzienie nie wypłynęło.Na koniec posmarować
białkiem jaja, które pozostało.Zagnieść kruszonkę i posypać
bułki.Krok 4Piec 20-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Podawać z
mlekiem. Smacznego!