Wykonanie
Tym razem ukochane przez Wszystkich
drożdżowe rogale z
białą czekoladą.
Składniki:250g
masła50dag
mąki10dag
drożdży (najlepiej świeżych)2
jajażółtko jaja do posmarowaniaszczypta
soliłyżka
cukru2 tabliczki
mlecznej czekoladyDrożdże rozgniatamy z
cukrem i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy
jaja,
drożdże, rozpuszczone
masło i
sól. Wszystko wyrabiamy przez 20-30 minut (ważne!), najlepiej na początku drewnianą łyżką, a później rękami. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 części i każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Placuszki dzielimy na 8 trójkątów i na każdy nakładamy kawałek
czekolady. Zwijamy trójkąciki w rogaliki od szerszego końca. Kładziemy na blachę, smarujemy
żółtkiem i wstawiamy do pieca na 30 minut w 180C.