Wykonanie
Chocolate chip cookies to amerykańska klasyka – przepisów są miliony, proporcje składników przeróżne, za to jedno jest pewne – muszą być z
czekoladą :)
Składniki:150g
masła1dl
cukru1dl
cukru muscovado2
żółtkaszczypta
soli4dl
mąki100g
czekolady mlecznej100g
białej czekoladynagrzej piec do 190-200 Cutrzyj
masło z
cukrem (zwykłym i muscovado)dodaj
żółtkadodaj
sól i
mąkę, dokładnie wymieszaj
czekoladę pokrój w kostkę (ok. 5x5mm) lub posiekajpołącz ciasto z
czekoladąformuj z niego kulki nieco mniejsze od
orzecha włoskiego, następnie rozpłaszcz na blaszce (ok. 1cm grubości)piecz ok 10-15 minutSmacznego! :)*jeśli Twój piec grzeje tylko od dołu i nie ma termoobiegu: piecz 10 minut, następnie wyjmij blachę, odwróć
ciastka i wstaw do pieca na kolejnych 5minut**Niestety nie mam „chocolate chip-ów” (wyglądających jak kropelki
czekolady, które zastygły tuż po wylądowaniu na blacie, z małym „zawijaskiem” na wierzchu), dlatego użyłam pokrojonej
czekolady.***najbardziej lubię, jak są miękkie w środku :) a jak do tego są ciepłe, dopiero wyjete z pieca..
*Cookie Monster pochodzi z tej strony: http://themuppetmindset.blogspot.com/2010/12/weekly-muppet-wednesdays-cookie-monster.html