ßßß Cookit - przepis na croissanty

croissanty

nazwa

Wykonanie

Piękny, słoneczny poranek drugiego dnia listopada... Jak cudownie zacząć dzień od ciepłych, domowych croissantów przy filiżance gorącej kawy z cynamonem. Miękkie, delikatne, maślane... Co prawda przygotowanie ciasta jest dosyć pracochłonne, ale można zrobić je wieczorem poprzedniego dnia, a rano upiec i zjeść na śniadanie. Mam nadzieję, że zachęciłem Was do zrobienia słynnych francuskich rogalików w domowym zaciszu :)
składniki (6 dużych rogali):
500 g mąki
200 g masła
60 g cukru
250 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki drożdży
1 łyżeczka soli
1 roztrzepane jajko
Drożdże połączyć z mlekiem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę wymieszać z cukrem oraz solą. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie, jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na szeroki prostokąt. Masło pokroić w plastry, ułożyć na 2/3 szerokości ciasta i składać kolejno: 1/3 ciasta (bez masła) złożyć do środka, następnie drugą część z masłem. Całość rozwałkować na prostokąt. Złożyć jeszcze raz w taki sam sposób. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy (razem z chłodzeniem). Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Wykrawać naprzemienne trójkąty i zwijać od podstawy ku wierzchołkowi. Rogale przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie croissanty posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec w 180 ° C przez 25-30 minut (im większe tym dłużej) do uzyskania złotego koloru. Przestudzić i podawać ciepłe lub zimne, z masłem, dżemem itp.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/11/croissanty.html