Wykonanie
Piękny,
słoneczny poranek drugiego dnia listopada... Jak cudownie zacząć dzień od ciepłych, domowych
croissantów przy filiżance gorącej
kawy z
cynamonem. Miękkie, delikatne, maślane... Co prawda przygotowanie ciasta jest dosyć pracochłonne, ale można zrobić je wieczorem poprzedniego dnia, a rano upiec i zjeść na śniadanie. Mam nadzieję, że zachęciłem Was do zrobienia słynnych francuskich rogalików w domowym zaciszu :)składniki (6 dużych
rogali):500 g
mąki200 g
masła60 g
cukru250 ml ciepłego
mleka2 łyżeczki
drożdży1 łyżeczka
soli1 roztrzepane
jajkoDrożdże połączyć z
mlekiem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę wymieszać z
cukrem oraz
solą. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie, jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na szeroki prostokąt.
Masło pokroić w plastry, ułożyć na 2/3 szerokości ciasta i składać kolejno: 1/3 ciasta (bez
masła) złożyć do środka, następnie drugą część z
masłem. Całość rozwałkować na prostokąt. Złożyć jeszcze raz w taki sam sposób. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Czynność powtórzyć jeszcze 2
razy (razem z chłodzeniem). Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Wykrawać naprzemienne trójkąty i zwijać od podstawy ku wierzchołkowi.
Rogale przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie
croissanty posmarować roztrzepanym
jajkiem, wstawić do piekarnika i piec w 180 ° C przez 25-30 minut (im większe tym dłużej) do uzyskania złotego koloru. Przestudzić i podawać ciepłe lub zimne, z
masłem,
dżemem itp.Smacznego! :)