Wykonanie
Zawieruszony przepis...te rogaliki piekłam chyba z miesiąc temu...bo mam zdjęcie rogalika razem z
syropem z mniszka. Mam sporo takich przepisów...no i może pomału uda mi się je jakoś Wam pokazać..tzn..pokazać to można szybko..ale trzeba najpierw zrobić wpis, napisać przepis itd..Te
rogale robiłam ciut inaczej niż w przepisie..chociaż też można tak jak podaję, ale polecam inny sposób formowania.. tutaj możecie zobaczyć filmik jak to się robi..Lepiej zjeść
rogala domowego , niż takiego "sklepowego".

3 szkl.
mąki3/4 szk. letniego
mleka2 łyżki
wody30 g
drożdży1
jajko2 łyżki
masła roztopionego2 łyżeczki
cukruszczypta
solijajko do posmarowania
Drożdże wymieszać z
mlekiem,
wodą i
cukrem. Odstawić na kilka minut.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać
jajko,
drożdże z
mlekiem i na końcu rozpuszczone
masło.Wyrobić ciasto,przykryć i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.Rozwałkować na okrąg i pociąć na trójkątów.Każdy kawałek zwinąć do środka, przełożyć na blaszkę. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Posmarować rogaliki rozbełtanym
jajkiem.Piec w temperaturze 200 stopniach przez 20 minut.