ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska

Pani Walewska

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru pudru
200g margaryny
2 żółtka
1 słoik kwaśnego dżemu (najlepiej porzeczkowego)
Beza
6 białek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
Krem budyniowy
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej (czubate)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 żółtka
250g masła roślinnego (lub margaryny)
Sposób przygotowania
Ciasto
Krok 1
Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia,
cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Wbić żółtka i wymieszać. Margarynę posiekać nożem na kawałki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na prostokątne placki.
Ciasto włożyć do dużych prostokątnych blaszek (23x36) wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez 15 minut w temp. 175 C.
Beza
Krok 2
Białka ubić na sztywno i stopniowo dosypywać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach.
Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temp. 150 st. C.
Krem budyniowy
Krok 3
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić do ostudzenia.
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłożyć na jednym placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.
Krok 4
Przepis ze strony KwestiaSmaku.com z drobnymi zmianami w bezie. :)
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/04/7144/pani-walewska