ßßß
Cookit - przepis na Pani Walewska
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pani Walewska
Składniki
Margaryna
Żółtko
Dżem
Porzeczki
Beza
Białko
Mąka ziemniaczana
Mleko
Masło roślinne
Mąka
Mąka pszenna
Proszek do pieczenia
Cukier wanilinowy
Cukier puder
Wykonanie
SkładnikiCiasto2 szklanki
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 opakowanie
cukru wanilinowego
1/2 szklanki
cukru pudru
200g
margaryny
2
żółtka
1 słoik kwaśnego
dżemu
(najlepiej
porzeczkowego
)
Beza
6
białek
1 szklanka
cukru pudru
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
(czubate)Krem budyniowy1/2 litra
mleka
2 łyżki
mąki pszennej
(czubate)2 łyżki
mąki ziemniaczanej
(czubate)1 opakowanie
cukru wanilinowego
2
żółtka
250g
masła roślinnego
(lub
margaryny
)Sposób przygotowaniaCiastoKrok 1
Mąkę
wymieszać razem z
proszkiem do pieczenia
,
cukrem wanilinowym
i
cukrem pudrem
. Wbić
żółtka
i wymieszać.
Margarynę
posiekać nożem na kawałki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na prostokątne placki.Ciasto włożyć do dużych prostokątnych blaszek (23x36) wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować
dżemem
i piec jednocześnie w piekarniku przez 15 minut w temp. 175 C.
Beza
Krok 2
Białka
ubić na sztywno i stopniowo dosypywać
cukier puder
i
mąkę ziemniaczaną
. Masę rozprowadzić na warstwie
dżemu
na obydwu plackach.Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temp. 150 st. C.Krem budyniowyKrok 3Odlać 1/2 szklanki
mleka
i wymieszać z
mąką pszenną
,
mąką ziemniaczaną
,
cukrem waniliowym
oraz
żółtkami
. Resztę
mleka
zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić do ostudzenia.Zmiksować
masło roślinne
i dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłożyć na jednym placku (na warstwie
bezy
) i przykryć drugim.Krok 4Przepis ze strony KwestiaSmaku.com z drobnymi zmianami w
bezie
. :)
Źródło:
http://coolinarnie.pl/2013/04/7144/pani-walewska
Przepisy powiązane
Kruche ciasto:
Pani Walewska
Pani Walewska
Ciasto "Snikers"
SZARLOTKA KOKOSOWA Z PIANKĄ
Składniki powiązane (0)