Wykonanie
Składniki2 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru kryształu1
jajko170 g
margaryny (miękkiej)1 łyżeczka
skórki cytrynowej1/2 łyżeczki ekstraktu/zapachu
cytrynowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
czerwona galaretka1 łyżeczka
cynamonu400ml gorącej
wodySposób przygotowaniaKrok 1Rozpuścić
galaretkę truskawkową lub
wiśniową w 400 ml gorącej
wody, odstawić w chłodne miejsce.Z wszystkich składników zagnieść zwarte ciasto. Uformować kulę z ciasta, owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.Krok 2Wyjąć
ciastko z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wycinać sporych rozmiarów serduszka (ok 5-6 cm w najwyższym/najdłuższym miejscu). W połowie wyciąć po środku mniejsze serduszka, żeby powstało takie "okienko".Krok 3Serduszka piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Następnie ostudzić upieczone
ciasteczka.Krok 4
Ciasteczka bez wycięcia posmarować prawie zupełnie stężałą
galaretką i przykryć
ciasteczkiem z wycięciem i lekko przycisnąć. Wstawić do lodówki aby
galaretka do końca stężała a
ciasteczka dobrze się skleiły.Można dodatkowo posypać je
cukrem pudrem.