ßßß Cookit - przepis na Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

nazwa

Wykonanie

wtorek, 15 Kwiecień 2014, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »
Mazurek cytrynowy. Jeden z moich ulubionych mazurków. Mocno cytrynowy, mocno aromatyczny. Przepis jest bardzo prosty. Mazurek możemy udekorować według własnych upodobań np. posypując płatkami migdałowymi lub podając z bitą śmietaną. Ja po upieczeniu ułożyłam na masie plastry cytryn z syropu. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki
kruche ciasto:
300 ml mąki pszennej luksusowej
150 g schłodzonej margaryny
3 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru
Margarynę kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy margarynę, wodę i szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy, przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Wyciągamy i odstawiamy w formie do wystygnięcia.
masa:
3 duże jajka
150 g cukru
60 g soku wyciśniętego z cytryn
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka skórki cytrynowej
Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier. Gdy masa będzie jasna, nie przerywając miksowania wlewamy powoli sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie rzadka, ale zetnie się podczas pieczenia.
Wylewamy masę na upieczony i wystudzony spód. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut. Mazurek cytrynowy studzimy przed pokrojeniem.
Masa cytrynowa według przepisu z White Plate .
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/mazurek-cytrynowy