Wykonanie
wtorek, 15 Kwiecień 2014, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »Mazurek
cytrynowy. Jeden z moich ulubionych mazurków. Mocno
cytrynowy, mocno aromatyczny. Przepis jest bardzo prosty. Mazurek możemy udekorować według własnych upodobań np. posypując
płatkami migdałowymi lub podając z
bitą śmietaną. Ja po upieczeniu ułożyłam na
masie plastry
cytryn z
syropu. Zachęcam do wypróbowania.Składnikikruche ciasto:300 ml
mąki pszennej luksusowej150 g schłodzonej
margaryny3 łyżki
wody2 łyżki
cukru pudruMargarynę kroimy na mniejsze kawałki.
Mąkę mieszamy z
cukrem, dodajemy
margarynę,
wodę i szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy, przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Wyciągamy i odstawiamy w formie do wystygnięcia.masa:3 duże
jajka150 g
cukru60 g soku wyciśniętego z
cytryn1,5 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
skórki cytrynowejJajka ubijamy mikserem, dodajemy
cukier. Gdy masa będzie jasna, nie przerywając miksowania wlewamy powoli
sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę i
mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie rzadka, ale zetnie się podczas pieczenia.Wylewamy masę na upieczony i wystudzony spód. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut. Mazurek
cytrynowy studzimy przed pokrojeniem.

Masa cytrynowa według przepisu z White
Plate .