ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Pączki ptysiowe
Składniki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dkg margaryny lub masła
4 jajka
1 szczypta soli
20 dkg mąki tortowej
lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Krok 1
Margarynę, wodę, mleko i szczyptę soli zagotowujemy w garnku. Następnie, nie zdejmując z ognia, jednym ruchem wsypujemy wcześniej przesianą mąkę i energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), aż ciasto będzie gładkie. Studzimy.
Krok 2
Do przestudzonej masy wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3
Z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty ok. 10x10 cm i smarujemy je olejem. Rękaw cukierniczy (szprycę) napełniamy ciastem i wyciskamy krążki na kwadraty z papieru. Najlepiej robić podwójne kółka, wtedy pączki będą większe. Na rozgrzany głęboki olej wrzucamy pączki papierem do góry i usuwamy go. Smażymy na złoty kolor.
Krok 4
Po przestudzeniu pączki smarujemy lukrem: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3616/paczki-ptysiowe-2