Wykonanie
Pączki ptysioweSkładniki0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
wody10 dkg
margaryny lub
masła4
jajka1 szczypta
soli20 dkg
mąki tortowej
lukier3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytrynyKrok 1
Margarynę,
wodę,
mleko i szczyptę
soli zagotowujemy w garnku. Następnie, nie zdejmując z ognia, jednym ruchem wsypujemy wcześniej przesianą
mąkę i energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), aż ciasto będzie gładkie. Studzimy.Krok 2Do przestudzonej masy wbijamy pojedynczo
jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Krok 3Z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty ok. 10x10 cm i smarujemy je
olejem. Rękaw cukierniczy (szprycę) napełniamy
ciastem i wyciskamy krążki na kwadraty z papieru. Najlepiej robić podwójne kółka, wtedy pączki będą większe. Na rozgrzany głęboki
olej wrzucamy pączki papierem do góry i usuwamy go. Smażymy na złoty kolor.Krok 4Po przestudzeniu pączki smarujemy lukrem:
cukier puder ucieramy z
sokiem z cytryny.