ßßß Cookit - przepis na Pďż˝czki ptysiowe

P�czki ptysiowe

nazwa

Wykonanie

Tym, którzy nie radzą sobie z ciastem drożdżowym
polecam pączki z ciasta parzonego.
Jest to niemal identyczne ciasto jakiego używa się do robienie ptysi czy karpatki, z tą różnicą, że ciasta nie pieczemy tylko smażymy,
a zamiast wody używamy mleka.
Niby ciasto takie samo, a różnica w smaku ogromna,
bo smażone ciasto parzone jest niezwykle delikatne,
mięciutkie, a oblane lukrem, po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:
1 szklanka mąki
200 ml mleka
100 g masła
1 łyżka cukru pudru
4 jajka
szczypta soli
lukier
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody
Sposób wykonania:
W rondelku z grubym dnem umieścić masło i mleko. Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Ponownie postawić na ogniu, zmniejszyć gaz i gotować 2-3 minuty, aż ciasto zrobi się błyszczące i będzie ładnie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto jest gęste i łatwo się przypala, więc pamiętajcie o mieszaniu w czasie gotowania.
Ciasto odstawić na bok i wystudzić.
Do wystudzonego ciasta kolejno dodawać po jednym jajku i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
Tak przygotowane ciasto umieścić w worku cukierniczym. Na papier do pieczenia wyciskać ciastka w kształcie gniazdek (patrz zdj). Każde ciastko wraz z papierem odciąć (będziemy je wkładać razem z papierem do gorącego tłuszczu).
W głębszym naczyniu rozgrzać olej. Ciastko wraz z papierem przenieść i ostrożnie włożyć je do garnka papierem do góry. Po chwili smażenia papier łatwo odklei się od ciastka (oczywiście należy go wtedy wyjąć). Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące układać na ręcznikach kuchennych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe polukrować.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2017/02/Paczki-ptysiowe.html