ßßß Cookit - przepis na Cepeliny mojej mamy

Cepeliny mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Danie czasochłonne i wymagające wiele zachodu. Do jego przygotowania potrzebne jest mięso wieprzowe – głowizna. Niełatwo je zdobyć, bo nie kupimy go w każdym sklepiku osiedlowym. Jednak warto się pomęczyć, by móc rozkoszować się prawdziwym smakiem Podlasia.
Cepeliny mojej mamy
Składniki
farsz
1 porcja głowizny
1 cebula
czosnek
sól
pieprz
vegeta
ciasto
1 garnek gotowanych ziemniaków
2 garnki surowych ziemniaków
sól
zasmażka
2 cebule
smalec
Sposób przygotowania
Krok 1
Mięso ugotować, zemleć. Cebulkę i czosnek posiekać i podsmażyć. Przyprawić farsz.
Krok 2
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć i odcisnąć. Przyprawić.
Krok 3
Z ciasta formować placki, nakładać farsz do środka i zawijać maczając ręce w wodzie z mąką ziemniaczaną. Wtedy nie będą się kleić do rąk.
Krok 4
Gotować ok 20-30 minut, aż środek będzie w sam raz. Z posiekanych 2 cebul zrobić zasmażkę na smalcu. Smacznego!
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 8.0/ 10 (3 votes cast)
Cepeliny mojej mamy, 8 . 0 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Schab z cebulą w piwie
Lasagne bolognese
Zrazy z karkówki z kapustą i papryką
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i kiełbaską
Pieczone mięso w sosie migdałowym
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/1099/cepeliny-mojej-mamy