Wykonanie

Danie czasochłonne i wymagające wiele zachodu. Do jego przygotowania potrzebne jest
mięso wieprzowe – głowizna. Niełatwo je zdobyć, bo nie kupimy go w każdym sklepiku osiedlowym. Jednak warto się pomęczyć, by móc rozkoszować się prawdziwym smakiem Podlasia.Cepeliny mojej mamySkładnikifarsz1 porcja głowizny1
cebulaczosneksólpieprzvegetaciasto1 garnek gotowanych
ziemniaków2 garnki surowych
ziemniakówsólzasmażka2
cebulesmalecSposób przygotowaniaKrok 1
Mięso ugotować, zemleć.
Cebulkę i
czosnek posiekać i podsmażyć. Przyprawić farsz.Krok 2Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć i odcisnąć. Przyprawić.Krok 3Z ciasta formować placki, nakładać farsz do środka i zawijać maczając ręce w wodzie z
mąką ziemniaczaną. Wtedy nie będą się kleić do rąk.Krok 4Gotować ok 20-30 minut, aż środek będzie w sam raz. Z posiekanych 2
cebul zrobić zasmażkę na
smalcu. Smacznego!VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 8.0/ 10 (3 votes cast)Cepeliny mojej mamy, 8 . 0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisy
Schab z
cebulą w
piwieLasagne bologneseZrazy z
karkówki z
kapustą i
paprykąZapiekanka ziemniaczana z
kapustą i
kiełbaskąPieczone mięso w sosie
migdałowym