Wykonanie
Kapusta to samo zdrowie. Proponuję przepis dla leniwych i dla tych którzy muszą liczyć każdy grosz w portfelu. Składników niewiele a dodatek do drugiego dania wyśmienity.dwie porcjeSkładniki:1/4 główki
kapusty białej
1
cebula1 łyżka
oleju lub
smalcuPrzyprawy:
ocet jabłkowy,
pieprz,
cukier,
sól,Wykonanie:
Kapustę poszatkować.Ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości
wody.Odcedzić po ugotowaniu i postawić ponownie na małym ogniu.Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i zamieszać.Polać
octem jabłkowym i posypać niewielką ilością
cukru.Dodać
soli pieprzu. skropić
olejem lub dodać
smalcu.Wymieszać. Zdjąć z ognia.Można podawać na zimno jak i na gorąco jako dodatek do drugiego dania.Ja podałam ją z kluskami śląskimi i upieczoną nóżką z
kurczaka.Obiad wyborny a koszt niewielki.

Orientacyjna cena sałatki z
kapusty na marzec 2015 r. to ok 1,50 zł.1 kg udek – 5 zł. (cena promocyjna)1 kg.
ziemniaków – 0,60pozostałe składnikiOrientacyjna cena całego obiadu dla dwóch osób to ok.: 9 , 60 zł. a może nawet mniej.