Jabłka są dostępne cały rok. O tej porze roku stosunkowo tanie. Ciasto które upiekłam jest bardzo smaczne.Składniki:2 jajka3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru1 opakowanie kolorowego cukru do posypania jabłekkilka kropli olejku śmietankowego.1/2 szklanki oleju1 łyżka proszku do pieczenia2 pełne łyżki kwaśnej śmietanygarść rodzynek ok. 50 g.pl 80 g. posypki czekoladowej (można zastąpić czekoladą)ok. 1/2 kg jabłekWykonanie:Mikserem w naczyniu utrzeć jajka z cukrem i z olejkiem śmietankowym.Powoli dolewać olej.Kiedy masa zrobi się puszysta wsypać 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia i garść rodzynek.Dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i delikatnie łyżką wymieszać.Wylać do formy.Jabłka obrać.Pokroić na mniejsze cząstki i wyłożyć na górę ciasta.Posypać kolorowym cukrem (w moim wypadku zielonym) oraz posypką kakaową.Włożyć do piekarnika i upiec.Piec w temp 190-200 st. C. ok 40 minut.Czy wiecie, że… mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych.