Wykonanie
Zaglądam do lodówki i co tam mam? – warzywa. Niewiele ale to nie powód do rozpaczy. Zabieram się za gotowanie. W zamrażalce kilka wędzonych skórek z
boczku, zatem ugotuję na nich barszcz.Oto z czego ugotowałam barszcz a
buraki wykorzystałam jako dodatek do drugiego dania.
Ziemniaków ugotowałam więcej więc były też na drugie danie z zasmażanymi
burakami i kotletami z
selera.Składniki: (na dwie porcje)ok 300 g. wędzonych skórek z
boczku lub
słoniny1
marchewka1
cebula5 średniej wielkości
buraków500 g.
ziemniaków (ok 5 sztuk średniej wielkości)1-2 ząbki
czosnkuok 1/2 szklanki
octu jabłkowegoPrzyprawy :
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek.
Wykonanie:Do garnka wlać ok 1,5 l
wody włożyć skórki wieprzowe oraz umyte obrane i przekrojone na połowę
buraki (połowę surowego
buraka zostawić na kolor).Dolać nieco
octu jabłkowegoDodać
cebulę marchewkę i
przyprawy.Gotować do miękkości
buraków.Kiedy będą miękkie wyjąć i zetrzeć na tarce (będą jako dodatek do drugiego dania- zasmażane
buraki)Dodać potarty surowy
burak. Zamieszać i trzymać chwilę na małym ogniu by barszcz nabrał ładnego czerwonego koloru. W razie potrzeby dolać nieco
octu jabłkowego.Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Ponownie postawić na ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.Zupy ma być ok. 1 litra (w razie potrzeby dolać
wody) Doprawić do smaku.W odzielnym garnku ugotować obrane ze skórki
ziemniaki.Dodać ugotowane
ziemniaki zalane barszczem.