ßßß Cookit - przepis na Barszcz na skórkach

Barszcz na skórkach

nazwa

Wykonanie

Zaglądam do lodówki i co tam mam? – warzywa. Niewiele ale to nie powód do rozpaczy. Zabieram się za gotowanie. W zamrażalce kilka wędzonych skórek z boczku, zatem ugotuję na nich barszcz.
Oto z czego ugotowałam barszcz a buraki wykorzystałam jako dodatek do drugiego dania.
Ziemniaków ugotowałam więcej więc były też na drugie danie z zasmażanymi burakami i kotletami z selera.
Składniki: (na dwie porcje)
ok 300 g. wędzonych skórek z boczku lub słoniny
1 marchewka
1 cebula
5 średniej wielkości buraków
500 g. ziemniaków (ok 5 sztuk średniej wielkości)
1-2 ząbki czosnku
ok 1/2 szklanki octu jabłkowego
Przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.
Wykonanie:
Do garnka wlać ok 1,5 l wody włożyć skórki wieprzowe oraz umyte obrane i przekrojone na połowę buraki (połowę surowego buraka zostawić na kolor).
Dolać nieco octu jabłkowego
Dodać cebulę marchewkę i przyprawy.
Gotować do miękkości buraków.
Kiedy będą miękkie wyjąć i zetrzeć na tarce (będą jako dodatek do drugiego dania- zasmażane buraki)
Dodać potarty surowy burak. Zamieszać i trzymać chwilę na małym ogniu by barszcz nabrał ładnego czerwonego koloru. W razie potrzeby dolać nieco octu jabłkowego.
Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Ponownie postawić na ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zupy ma być ok. 1 litra (w razie potrzeby dolać wody) Doprawić do smaku.
W odzielnym garnku ugotować obrane ze skórki ziemniaki.
Dodać ugotowane ziemniaki zalane barszczem.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/barszcz-na-skorkach