Wykonanie
Prezentacja na uczelni zainspirowała mnie do poznania tajników kuchni chińskiej. Co więcej okazuje się, że jest ona postrzegana bardzo stereotypowo. Żeby dowiedzieć się cennych informacji udało mi się zakupić fantastyczną książkę, która stała się podstawą moich ostatnich posiłków. Dzięki niej w moich zapasach kuchennych pojawiły się nowe przysmaki takie jak
ocet ryżowy,
sos ostrygowy,
olej sezamowy,
anyż gwiazdkowaty czy duży słoiczek
curry! Już niedługo pojawią siędania z ich wykorzystaniem.

Serdecznie polecam a tym czasem szybki i bardzo sycący obiadek.

Składniki:- 100g
piersi z kurczaka- 1
papryka- pół
cukinii- pół
czerwonej cebuli- 5
brukselek- kilka różyczek
brokuła- 1
marchewka-
przyprawa 5 smaków-
sos sojowy-
vegeta naturalnaPrzygotowanie:Gotujemy
wodę na warzywa z odrobiną
vegety naturalnej, wrzucamy obrane plasterki
marchewki oraz
brukselkę i gotujemy je przez około 20 minut, następnie dokładamy różyczki
brokuła na kolejne 15 minut. W tym czasie kroimy
paprykę,
cebulkę oraz
cukinię. Kawałki
kurczaka mieszamy z
przyprawą 5 smaków i
sosem sojowym, podsmażając je na beztłuszczowej patelni. Do podsmażonego
kurczaka dorzucamy
paprykę,
cukinię oraz
cebulkę dusząc całość przez około 7 minut, następnie dokładamy ugotowane warzywa podlewając całość
sosem sojowym. Dusimy jeszcze 5 min i danie jest gotowe.


Smacznego :)