Wykonanie
Nareszcie chwila dla siebie! Po tak długiej nieobecności powracam z nowymi przepisami. Sesja prawie się skończyła, dlatego
mogę zająć się w pełni tym co sprawia mi przyjemność. Czas świąt aż się prosi o całodzienne siedzenie w kuchni, dlatego nie przerywam tej passy i piekę hurtowo!

Składniki:- 2 szklanki
mąki- 0,5 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
cynamonu- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1
jajko- 3/4 szklanki
mleka-1/4 szklanki
oleju- pół słoiczka
dżemu brzoskwiniowego+- pół tabliczki
gorzkiej czekolady- kolorowe lukrowe
pisaki-
płatki migdałowe (zblendowane na posypkę)Przygotowanie:
Jajko miksujemy razem z
cukrem do uzyskania gładkiej jednolitej, nieco gęstej masy. Następnie dodajemy
mleko i
olej oraz ekstrakt
waniliowy ciągle miksując całość. W oddzielnej misce przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki mikserem. Na koniec do ciasta dodajemy
dżem mieszając go niezbyt dokładnie, aby zostały wyczuwalne grudki. Przekładamy do papilotek mi pieczemy 25 min w 180 stopniach (ustawiamy piekarnik na pieczenie od góry i dołu). teraz najlepsza zabawa czyli dekorowanie
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej, kolorowymi pisakami i posypkami !
