ßßß
Składniki:- 2 szklanki mąki- 0,5 szklanki cukru- 1 łyżeczka cynamonu- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 1 jajko- 3/4 szklanki mleka-1/4 szklanki oleju- pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego+- pół tabliczki gorzkiej czekolady- kolorowe lukrowe pisaki- płatki migdałowe (zblendowane na posypkę)Przygotowanie:Jajko miksujemy razem z cukrem do uzyskania gładkiej jednolitej, nieco gęstej masy. Następnie dodajemy mleko i olej oraz ekstrakt waniliowy ciągle miksując całość. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki mikserem. Na koniec do ciasta dodajemy dżem mieszając go niezbyt dokładnie, aby zostały wyczuwalne grudki. Przekładamy do papilotek mi pieczemy 25 min w 180 stopniach (ustawiamy piekarnik na pieczenie od góry i dołu). teraz najlepsza zabawa czyli dekorowanie czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, kolorowymi pisakami i posypkami !