Wykonanie
Strasznie mi głupio, że ostatnio tak rzadko wrzucam jakieś przepisy, ale sporo się dzieje - zarówno służbowo, blogowo jak i prywatnie.Zaczynając od kwestii prywatnych - bardzo możliwe, że z końcem listopada
będę musiała na chwilę zniknąć z blogosfery. W chwili obecnej mam obfotografowanych część potraw i słodkości, które w ostatnim czasie pojawiały się u nas w kuchni i postaram się je sukcesywnie dodawać, ale mimo to może przyjść taki czas, że na blogu ucichnie, a jeśli tak się stanie -
będę starała się jak najszybciej wrócić, obiecuję ;)W kwestiach blogowych - jak już wyżej napisałam, mam zrealizowanych trochę zdjęć, ale czas nie zawsze pozwala na dodanie wszystkiego na już. Staram się to robić sukcesywnie, ale... wiecie jak to bywa ;)Ale wracając do meritum - ostatnio dzięki Marzenie z portalu BiuroKreacja, z którą dzielimy pewną nie-kulinarną pasję, dostałam możliwość wybrania się na otwarcie restauracji LaMaison Gourmand, która
mieści się przy ulicy Chłodnej 15 w Warszawie. Krótką recenzję restauracji znajdziecie tutaj (klik), a już wkrótce moja relacja z tego wydarzenia :)Ale, ale - dziś przepis na kruche ciasto pachnące
cynamonem,
śliwkami, z rozpływającą się w ustach kruszonką... Czego można chcieć więcej w takie mroźne dni, jakie nam zapanowały?
Składniki:Ciasto:120 gram
masła5
żółtek2 szklanki
mąki3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa budyniowa:5
białek150 g
cukru100 g rozpuszczonego
masła3 opakowania budyniu
waniliowego1,5 łyżki
cukru waniliowegosok z 1/2
cytrynyKruszonka:100 g rozpuszczonego
masła3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąkiDodatkowo:ok. 400 gram
śliwek, wypestkowanych, pokrojonych w połówki
cynamonbrązowy cukierCiasto:
Masło siekamy z
żółtkami,
mąką,
cukrem pudrem,
proszkiem do pieczenia i
solą. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na placek, który wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na spód wykładamy połówki
śliwek, które posypujemy
cynamonem i
brązowym cukrem.Masa budyniowa:
Białka ubijamy na sztywno dosypując do nich w trakcie ubijania po trochu
cukru. Dalej miksując dodajemy 3 opakowania budyniu
waniliowego,
cukier waniliowy i
sok z limonki.Przestajemy miksować i dodajemy
masło, mieszając je delikatnie z masą za pomocą trzepaczki.Tak przygotowaną masę budyniową wylewamy na spód.Kruszonka
Masło roztapiamy. Dodajemy do niego po 1 łyżce
mąki i
cukru i mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta.Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni.Smacznego :)