Wykonanie
Żeberka duszone w
białej kapuście, to jedno z naszych ulubionych dań. Owszem, danie to jest bardzo kaloryczne, ale smakuje wyśmienicie. U nas
żeberka z
kapustą duszone są w
piwie, ale jak najbardziej można dusić je w
bulionie mięsnym. My jednak zdecydowanie lubimy z
piwem. Odpowiednio doprawiona
kapusta i mięciutkie
żeberka to doskonały duet. Idealnie smakują podane z purée z
ziemniaków.Składniki dla 3 osób:1 kg
żeberek1 średnia główka
białej kapusty1
marchewka200 ml
jasnego piwa (można użyć
bulionu mięsnego)mielony
kminek3
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegosólpieprzsmalec lub
olejWykonanie:Pasek
żeberek myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (po 2 kosteczki)
Mięso przyprawiamy
solą i
pieprzemSmalec rozgrzewamy na patelni i zrumieniamy
mięso z obu stronObsmażone
żeberka razem z tłuszczem przekładamy do większego garnka, które przykrywamy poszatkowaną
kapustąDo
kapusty z
żeberkami wlewamy
piwo, dodajemy pokrojoną w talarki
marchewkę, mielony
kminek,
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz. Przykrywamy i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż
kapusta zmniejszy swoją objętość, a
żeberka będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy
piwemSmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u