ßßß Cookit - przepis na Żeberka duszone w białej kapuście

Żeberka duszone w białej kapuście

nazwa

Wykonanie

Żeberka duszone w białej kapuście, to jedno z naszych ulubionych dań. Owszem, danie to jest bardzo kaloryczne, ale smakuje wyśmienicie. U nas żeberka z kapustą duszone są w piwie, ale jak najbardziej można dusić je w bulionie mięsnym. My jednak zdecydowanie lubimy z piwem. Odpowiednio doprawiona kapusta i mięciutkie żeberka to doskonały duet. Idealnie smakują podane z purée z ziemniaków.
Składniki dla 3 osób:
1 kg żeberek
1 średnia główka białej kapusty
1 marchewka
200 ml jasnego piwa (można użyć bulionu mięsnego)
mielony kminek
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
smalec lub olej
Wykonanie:
Pasek żeberek myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (po 2 kosteczki)
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem
Smalec rozgrzewamy na patelni i zrumieniamy mięso z obu stron
Obsmażone żeberka razem z tłuszczem przekładamy do większego garnka, które przykrywamy poszatkowaną kapustą
Do kapusty z żeberkami wlewamy piwo, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, mielony kminek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Przykrywamy i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmniejszy swoją objętość, a żeberka będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy piwem
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/10/zeberka-duszone-w-biaej-kapuscie.html