Wykonanie
Niemal rok temu opublikowałam przepis na pyszne,
cytrynowe ricotta hotcakes. Od tego czasu smażyłam je wiele
razy. Bardzo lubię je za to, że są mięciutkie, puszyste i mają charakterystyczny smak
ricotty, którą mogłabym jeść codziennie.Dziś mam dla was nieco zmodyfikowany przepis. Nieco zmieniłam proporcje składników, zamiast
cytryny dodałam
banany, a całość posłodziłam
cukrem z
wanilią.Taka wersja przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom
bananów.;)Na wierzchu moich placuszków znalazła się łyżeczka
miodu,
migdały i
jagody goi.Składniki:250g
ricotty125g
mąki ryżowej2/3 szklanki
mleka2
jajkałyżka
cukru waniliowegopół łyżeczki
proszku do pieczenia2
banany pokrojone w plastry
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z
cukrem.Do drugiej miski wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
ricottę,
żółtka i
mleko. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy
białka i
banany, i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia.Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, suchej lub z niewielką ilością tłuszczu.Smacznego:)