ßßß Cookit - przepis na Bananowe ricotta hotcakes

Bananowe ricotta hotcakes

nazwa

Wykonanie

Niemal rok temu opublikowałam przepis na pyszne, cytrynowe ricotta hotcakes. Od tego czasu smażyłam je wiele razy. Bardzo lubię je za to, że są mięciutkie, puszyste i mają charakterystyczny smak ricotty, którą mogłabym jeść codziennie.
Dziś mam dla was nieco zmodyfikowany przepis. Nieco zmieniłam proporcje składników, zamiast cytryny dodałam banany, a całość posłodziłam cukrem z wanilią.
Taka wersja przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom bananów.;)
Na wierzchu moich placuszków znalazła się łyżeczka miodu, migdały i jagody goi.
Składniki:
250g ricotty
125g mąki ryżowej
2/3 szklanki mleka
2 jajka
łyżka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany pokrojone w plastry
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, ricottę, żółtka i mleko. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy białka i banany, i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, suchej lub z niewielką ilością tłuszczu.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/10/bananowe-ricotta-hotcakes.html