Wykonanie
Domowe
chlebki piekę co najmniej raz w tygodniu, a na bloga dodaję te najlepsze. Chlebek orkiszowy zdecydowanie się do nich zalicza. Bardzo spodobał mi się smak
chlebka ryżowego z
jogurtem i tym razem również postanowiłam go dodać. Wydaje mi się, że dzięki niemu chlebek jest nieco wilgotniejszy, ale na pewno nie jest ciężki ani zbity. Po prostu
pieczywo idealne;)Składniki:2,5 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej2 szklanki
mąki pszennej typ 650200g
jogurtu naturalnegoszklanka
mlekaszklanka
wody3 łyżki
olejupól szklanki
sezamupól szklanki
słonecznikapól szklanki
siemienia lnianegopól szklanki
płatków jęczmiennych*25g
drożdżyłyżeczka
soliłyżeczka
cukruPrzygotowujemy rozczyn- ciepła
wodę,
drożdże i
cukier dokładnie mieszamy.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy
jogurt,
mleko,
olej, nasiona,
płatki,
sól oraz rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy, powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na około godzinę.Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, ale na nieco krócej.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez około godzinę. Jeśli chlebek wcześniej będzie wyglądał na upieczony, to zmniejszamy temperaturę i pozostawiamy go jeszcze w piekarniku.Smacznego:)Dlaczego warto upiec
chleb orkiszowy na
jogurcie, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka orkiszowa jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, cynku raz potasu,
sezam zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, B, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk oraz fosfor; jest bogaty w przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia.