ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy na jogurcie

Chleb orkiszowy na jogurcie

nazwa

Wykonanie

Domowe chlebki piekę co najmniej raz w tygodniu, a na bloga dodaję te najlepsze. Chlebek orkiszowy zdecydowanie się do nich zalicza. Bardzo spodobał mi się smak chlebka ryżowego z jogurtem i tym razem również postanowiłam go dodać. Wydaje mi się, że dzięki niemu chlebek jest nieco wilgotniejszy, ale na pewno nie jest ciężki ani zbity. Po prostu pieczywo idealne;)
Składniki:
2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 szklanki mąki pszennej typ 650
200g jogurtu naturalnego
szklanka mleka
szklanka wody
3 łyżki oleju
pól szklanki sezamu
pól szklanki słonecznika
pól szklanki siemienia lnianego
pól szklanki płatków jęczmiennych*
25g drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Przygotowujemy rozczyn- ciepła wodę, drożdże i cukier dokładnie mieszamy.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, mleko, olej, nasiona, płatki, sól oraz rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy, powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, ale na nieco krócej.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez około godzinę. Jeśli chlebek wcześniej będzie wyglądał na upieczony, to zmniejszamy temperaturę i pozostawiamy go jeszcze w piekarniku.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec chleb orkiszowy na jogurcie, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka orkiszowa jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, cynku raz potasu,
sezam zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, B, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk oraz fosfor; jest bogaty w przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/chleb-orkiszowy-na-jogurcie.html