ßßß Cookit - przepis na Owsiane naleśniki drożdżowe

Owsiane naleśniki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Jako, że smażenie naleśników jest dla mnie niezwykłą przyjemnością, to gdy tylko mam czas wyjmuje patelnie, mikser i przygotowuję to cudowne danie. Jednak za każdym razem staram się zmienić ich smak. Dzisiejsze naleśniczki są zupełnie różne od wszystkich, które dotąd pojawiły się na blogu. Przygotowałam je bowiem z dodatkiem drożdży, dzięki którym są zupełnym przeciwieństwem cieniutkich, francuskich naleśniczków. Nabrały one nieco puszystości i w pewnym sensie przypominają placuszki, choć nie wyglądem. Ciasto jest gęstsze od tradycyjnego, jednak bez problemu rozlewa się na patelni.
Nie byłabym sobą, gdybym nie napisała, że są to jedne z najlepszych naleśników jakie jadłam. Muszę szczerze przyznać, że im więcej naleśników jem, tym bardziej mi smakują;)
Swoją porcję zjadłam z domowym dżemem wiśniowym, serkiem wiejskim i granolą.
Na zdjęciach po prawej stronie widać naleśniki drożdżowe, a po lewej pełnoziarniste pszenne, smażone na zamówienie brata.
Składniki na 7-8 sztuk:
2/3 szklanki mąki owsianej*
1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
jajko
szklanka ciepłego mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
3-4 łyżki oleju
10g drożdży
łyżeczka cukru
łyżka maku
*Można zmielić płatki owsiane.
Przygotowujemy rozczyn- drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem.
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy wodę, jajko, olej, mak i zrobiony wcześniej rozczyn. Ciasto miksujemy, aż stanie się gładką masą. Odstawiamy je na co najmniej 40 minut lub wstawiamy na noc do lodówki.
Po tym czasie smażymy naleśniczki na dobrze rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki drożdżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka owsiana zawiera sporo witaminy E, która zwalnia proces starzenia, chroni nas przed zawałem czy zakrzepami; ponadto zawiera miedź, selen, magnez i mangan oraz dużo błonnika,
mak jest kopalnią witamin A, D, E ,C oraz wapnia, żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku; zawiera również niemało nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/03/owsiane-nalesniki-drozdzowe.html