Wykonanie
Składniki na 40 sztuk:1 kg
mąki poznańskiej50 g świeżych
drożdży3
jaja3
białka50 g
cukruszklanka ciepłej
wody5 łyżek
olejumak do posypania
jajko na wierzch
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki
cukru i szklanki
mąki. Zaczyn odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. W tym czasie resztę
cukru rozcieramy z
jajami i
białkami. Dodajemy
olej, resztę
mąki i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, po kilku minutach powinno być zwarte, gładkie. Kiedy ciasto nie klei się już do rąk to możemy odstawić je do wyrastania. A więc zostawiamy ciasto nakryte ręczniczkiem w ciepłym miejscu na godzinę.
Potem ciasto zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. Wycinamy wysokie trójkąty. Każdy zwijamy w
rogal zaczynając od szerszej strony trójkąta a kończąc na czubku. Odstawiamy na pół godziny żeby podrosły, znów przykrywamy w cieple. Smarujemy rozmieszanym
jajkiem i posypujemy
makiem. Pieczemy ok.20 minut w temperaturze 180.