Wykonanie
Najpierw planowałam zrobić muffinki dwukolorowe, później stwierdziłam, że zrobię ja na drożdżach, a na koniec pomyślałam jeszcze o nadzieniu. Tak też powstały muffiny
drożdżowe, nadziewane słodkim
dżemem brzoskwiniowym oraz
jagodowo-
truskawkowym.
Powiem nieskromnie, że ich smak jest rewelacyjny. Bardzo podoba mi się ich miękkość i puszystość. Dodatek gorzkiego
kakao świetnie współgra ze słodkim nadzieniem, w dodatku wyglądają uroczo;)Zachęcam do wypróbowania przepisu:)Składniki na 12 sztuk:szklanka
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)1/2 szklanki
mąki pszennej typ 6501/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej2/3 szklanki
mlekajajko3 łyżki
masła6 łyżek kremu
daktylowego*łyżka
kakao10g drożdży+ łyżeczka
cukru+dżem do nadziewania- ja użyłam domowego
brzoskwiniowego jagodowo-
truskawkowego*Ja zrobiłam go tak jak w tym przepisie. Można zastąpić go
miodem lub
cukrem.Przygotowujemy rozczyn-
drożdże rozpuszczamy wraz z
cukrem w ciepłym
mleku.Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy lekko przestudzone, rozpuszczone
masło oraz
jajko i krem
daktylowy. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aż przestanie się mocno kleić do rąk. Jego połowę odkładamy do drugiej miski, a resztę wyrabiamy z
kakao. Ponownie łączymy oba ciast, bardzo krótko wyrabiając je razem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Po kolei spłaszczamy je i nakładamy łyżeczkę
dżemu, a następnie zaklejamy tak, aby nie wypłynął. Muffinki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40- 40 minut.Po tym czasie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut.Smacznego;)Dlaczego warto upiec nadziane muffinki
drożdżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:krem
daktylowy zawierają witaminę B6, C i A oraz sporo wapni i magnezu; ponadto mają one właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne,
mąka pełnoziarnista jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaz i magnezu.