ßßß Cookit - przepis na Nadziane muffiny drożdżowe

Nadziane muffiny drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Najpierw planowałam zrobić muffinki dwukolorowe, później stwierdziłam, że zrobię ja na drożdżach, a na koniec pomyślałam jeszcze o nadzieniu. Tak też powstały muffiny drożdżowe, nadziewane słodkim dżemem brzoskwiniowym oraz jagodowo- truskawkowym. Powiem nieskromnie, że ich smak jest rewelacyjny. Bardzo podoba mi się ich miękkość i puszystość. Dodatek gorzkiego kakao świetnie współgra ze słodkim nadzieniem, w dodatku wyglądają uroczo;)
Zachęcam do wypróbowania przepisu:)
Składniki na 12 sztuk:
szklanka mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)
1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2/3 szklanki mleka
jajko
3 łyżki masła
6 łyżek kremu daktylowego*
łyżka kakao
10g drożdży+ łyżeczka cukru
+dżem do nadziewania- ja użyłam domowego brzoskwiniowego jagodowo- truskawkowego
*Ja zrobiłam go tak jak w tym przepisie. Można zastąpić go miodem lub cukrem.
Przygotowujemy rozczyn- drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłym mleku.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy lekko przestudzone, rozpuszczone masło oraz jajko i krem daktylowy. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aż przestanie się mocno kleić do rąk. Jego połowę odkładamy do drugiej miski, a resztę wyrabiamy z kakao. Ponownie łączymy oba ciast, bardzo krótko wyrabiając je razem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Po kolei spłaszczamy je i nakładamy łyżeczkę dżemu, a następnie zaklejamy tak, aby nie wypłynął. Muffinki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40- 40 minut.
Po tym czasie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec nadziane muffinki drożdżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
krem daktylowy zawierają witaminę B6, C i A oraz sporo wapni i magnezu; ponadto mają one właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne,
mąka pełnoziarnista jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaz i magnezu.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/03/nadziane-muffiny-drozdzowe.html