Wykonanie
Składniki1 szklanka (250 ml)
mleka1 szklanka
cukru1 kostka
masła (200 g)4
jajka50 g świeżych
drożdży4 szklanki
mąki pszennej tortowej lub do wypieków
drożdżowychOwoce:500 g
malin (lub
truskawek lub
jagód)Kruszonka:75 g
cukru75 g
masła150 g
mąki pszennejoraz:
cukier puder do posypania po wierzchuPrzygotowanieDużą formę o wymiarach około 28 x 39 cm posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier też posmarować
masłem. Do rondelka wlać
mleko, dodać
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż
masło i
cukier się rozpuszczą. Bardzo ciepłą masę przelać do większej miski i zmiksować z
jajkami. Wkruszyć
drożdże do jeszcze ciepłej masy i zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż masa się spieni.Do masy dodać przesianą
mąkę i wyrabiać przez około 15 minut (można miksować mikserem np. końcówkami do
ciasta drożdżowego), do czasu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto będzie rzadkie, ale nie należy dodawać więcej
mąki. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić.W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przygotować kruszonkę : na patelni rozpuścić
masło z
cukrem. Gdy
masło będzie gorące dodać
mąkę i wymieszać. Odstawić z ognia. Na
ciasto drożdżowe wyłożyć małe kawałki
malin (rozłamać je palcami) lub pokrojone
truskawki lub rozsypać
jagody, posypać przestudzoną kruszonką.Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z
ciastem, drzwiczki otworzyć na oścież i podgrzewać tak ciasto przez 20 minut (w tym czasie urośnie). Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 25 minut aż brzegi ciasta lekko się zrumienią na złoty kolor a wetknięty patyczek w ciasto będzie suchy. Wyjmować stopniowo z piekarnika. Po upieczeniu ciasto może
mieć nierówną powierzchnię, być nieco pofalowane. Posypać
cukrem pudrem i przestudzić przed pokrojeniem.