ßßß Cookit - przepis na Chleb ryżowy

Chleb ryżowy

nazwa

Wykonanie

Chlebek ryżowy różni się od tych, które dotychczas piekłam. Tym razem postanowiłam upiec pieczywo z dodatkiem jogurtu naturalnego, dzięki któremu wyszło ono wilgotniejsze, miękkie. Chlebek z tej mąki znajduje się dość wysoko w moim rankingu i pewnie jeszcze nieraz go upiekę. Jego jedyną wadą jest niezbyt zachęcająca cena mąki ryżowej, ale jest ona dość smaczna, no a po za tym nie kupuję jej codziennie.
Na zdjęciach widać moją śniadaniową jajecznice, zawierającą paprykę, kukurydzę i pora.
Składniki na blaszkę o wymiarach 11x 35cm:
2 szklanki mąki ryżowej
szklanka mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)
szklanka mąki pszenej typ 650
szklanka mleka
250g jogurtu naturalnego
25g drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
1,5 szklanki nasion (ja dodałam siemię lniane, słonecznik i dynię)
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier.
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy jogurt, sól i nasiona. Następnie wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Powinno być ono miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki i ponownie zostawiamy, tym razem na około 45 minut.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około godzinę.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec chleb ryżowy, czyli krotko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pestki dyni są bogate w magnez, fosfor, potas, cynk oraz w witaminę B3,
jogurt naturalny jest lekkostrawny, zmniejsza poziom cholesterolu, a także zawiera sporo wapnia,
słonecznik jest doskonałym źródłem witaminy E, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, oraz witamin z grupy B, a także magnezu, wapnia i żelaza.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/03/chleb-ryzowy.html