Wykonanie
Chlebek
ryżowy różni się od tych, które dotychczas piekłam. Tym razem postanowiłam upiec
pieczywo z dodatkiem
jogurtu naturalnego, dzięki któremu wyszło ono wilgotniejsze, miękkie. Chlebek z tej
mąki znajduje się dość wysoko w moim rankingu i pewnie jeszcze nieraz go upiekę. Jego jedyną wadą jest niezbyt zachęcająca cena
mąki ryżowej, ale jest ona dość smaczna, no a po za tym nie kupuję jej codziennie.Na zdjęciach widać moją
śniadaniową jajecznice, zawierającą
paprykę,
kukurydzę i
pora.Składniki na blaszkę o wymiarach 11x 35cm:2 szklanki
mąki ryżowejszklanka
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)szklanka
mąki pszenej typ 650szklanka
mleka250g
jogurtu naturalnego25g
drożdżyłyżeczka
soliłyżeczka
cukru1,5 szklanki nasion (ja dodałam
siemię lniane,
słonecznik i
dynię)Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże i
cukier.Do miski wsypujemy
mąki, dodajemy
jogurt,
sól i nasiona. Następnie wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Powinno być ono miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki i ponownie zostawiamy, tym razem na około 45 minut.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około godzinę.Smacznego;)Dlaczego warto upiec
chleb ryżowy, czyli krotko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pestki dyni są bogate w magnez, fosfor, potas, cynk oraz w witaminę B3,
jogurt naturalny jest lekkostrawny, zmniejsza poziom cholesterolu, a także zawiera sporo wapnia,
słonecznik jest doskonałym źródłem witaminy E, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, oraz witamin z grupy B, a także magnezu, wapnia i żelaza.