Wykonanie
Po zrobieniu
mleka z
ciecierzycy pozostało mi sporo masy cieciorkowej, którą musiałam jakoś wykorzystać. Najpierw myślałam o słodkich placuszkach, ale w komentarzach pojawił się pomysł zrobienia z niej kotletów. Skorzystałam z niego i przygotowałam je parę dni temu na obiad. Przyznam, że okazał się on być strzałem w dziesiątkę. Po odpowiednim przyprawieniu kotleciki nabrały "charakteru", były bardzo smaczne.Swój obiadek zjadłam z
kaszą gryczaną i surówką z
jabłka i
papryki.Składniki na 10 sporych kotletów:500g puree z
ciecierzycy*4-5 łyżek
mąki pełnoziarnistej żytniej
cebula2 łyżki
olejupietruszka suszona lub świeżliście
selera suszone lu świeże
papryka ostrapapryka słodkapieprzsól+jajko i
sezam lub
mąka kukurydziana+olej do smażenia*Można wykorzystać masę, która pozostała po produkcji
mleka lub ugotować
cieciorkę i zmiksować całą. Aby otrzymać 500g puree należy ugotować około 200g suchej
cieciorki.
Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na
oleju.Do puree
cieciorkowego dodajemy
cebulę,
mąkę,
przyprawy i miksujemy lub mieszamy ręką. Z masy formujemy 10 kotlecików.Na jednym talerzu rozbełtujemy
jajko, a na drugi wsypujemy
sezam lub
mąkę (Ja część kotlecików panierowałam w
sezamie, a część w
mące. Przyznam, że smaczniejsze są w
sezamie.). Kotleciki panierujemy i smażymy na niewielkiej ilości
oleju.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować kotleciki z
ciecierzycy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
cieciorka jest doskonałym źródłem
białka, witaminy C, kwasy foliowego, potasu, fosforu i magnezu
cebula ma właściwości rozrzedzające krew- przeciwdziała zakrzepom, obniża poziom cholesterolu, poprawia trawienie.