Wykonanie
Jakiś czas temu piekłam
czekoladowe ciasto
fasolowe i wyszło bardzo dobre. Zatem pomyślałam sobie, że skoro wypiek się udał, to spróbuję zrobić placuszki z patelni. Tak więc dziś nadszedł dzień próby i udało się. Placki wyszły wyśmienite, co więcej zyskały dobrą opinię degustatora moich dań- mamy;). Więc śmiało możecie przygotować to danie.Składniki na porcję:pół puszki
fasoli (200g),
jajko,łyżka
mąki pełnoziarnistej,
pieprz,
sól,
papryka ostra, jako dodatek przygotowałam duszone warzywa:
paprykę,
cukinię,
pora oraz
kukurydzę z
masłem.Odsączoną
fasolę i
jajko blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy
mąkę oraz
przyprawy, mieszamy ciasto. Placuszki smażymy na suchej patelni.Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy warzywa, dolewamy troszkę
wody i dusimy pod przykryciem. Pod koniec delikatnie solimy i dodajemy
masło do smaku.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować placuszki
fasolowe z warzywami, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
fasola czerwona jest bogata w
białko roślinne, zawiera wapń, cynk fosfor i potas, ponadto jest bogata w lekkostrawną
skrobię i błonnik,
jajko stanowi żródło
białka,witamin A, D, E, K, B2 i B12 oraz licznych
soli mineralnych- m. in.: magnezu, żelaza i wapnia; ponadto zawiera lectynę, która nie pozwala na odkładanie się cholesterolu i luteinę chroniącą nasz wzrok,
cukinię możemy jeść bez ograniczeń- jest ona niskokaloryczna i lekkostrawna; jest dobrym źródłem potasu i magnezu, witamin A, C, PP, K i B1 oraz beta karoten.