Wykonanie

Nigdy nie byłam wielką fanką
kabaczka czy
cukinii, ale muszę przyznać, że można z nich przygotować wiele pysznych dań. Świetnie sprawdzają się w leczo, zapiekankach, a nawet w delikatnych, wegetariańskich plackach. Dzisiejszy przepis to propozycja dotycząca właśnie takich,
kabaczkowych placuszków. Smacznego:)duży
kabaczek (jeśli używamy
cukinii, powinny być dwie duże sztuki)dwie małe
papryki - żółta i czerwona (może być też jedna duża)
porok. 3-4 łyżek
mąki2
jajkaok 10 dkg startego
żółtego serasól,
pieprz, słodka i
ostra papryka,
zioła prowansalskieKabaczka i
paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część
pora pokroić w bardzo drobną kostkę.Warzywa połączyć z
serem,
przyprawami,
mąką i
jajkami, dobrze wymieszać. Jeśli ciasto będzie mało gęste, można dodać
mąki. Łyżką formować placuszki i układać je na rozgrzanym
oleju -warto najpierw usmażyć jedna porcję na próbę.