Wykonanie
Naleśniki
pomarańczowe, czyli coś dla miłośników
cytrusów;)Swój intensywny smak zawdzięczają świeżo wyciśniętemu sokowi z
pomarańcz. Są naprawdę pyszne, a najlepiej smakują jedzone jeszcze ciepłe.Swoje naleśniki podałam z
twarożkiem waniliowo-
kokosowym oraz
rodzynkami i
orzechami włoskimi.Składniki na 12 sztuk:2/3 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej2/3 szklanki
mąki pełnoziarnistej żytniejstarta skórka z
pomarańczyszklanka soku z
pomarańczy (u mnie z
trzech owoców)szklanka
mleka1/2 szklanki
wody, najlepiej gazowanej2
jajałyżeczka
cukru3-4 łyżki
olejuPrzygotowanie naleśników jest niezwykle proste- wszystkie składniki dokładnie miksujemy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (przed pierwszym naleśnikiem warto delikatnie natłuścić patelnię).Smacznego:)Dlaczego warto przygotować naleśniki
pomarańczowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pomarańcza jest witaminową bombą- zawiera witaminy C, A,, B, B12, P oraz liczne
sole mineralne; dzięki terpenom działa antywirusowo i bakteriobójczo,
mąka pełnoziarnista zawiera niezwykle dużo błonnika, który ma zbawienne działanie na układ pokarmowy; ponadto zawiera witaminy z grupy B,
sole mineralne i inne pierwiastki.