Wykonanie
Zazwyczaj
sos grzybowy kojarzy się z sosem
śmietanowym. Moje zmiany w odżywianiu, o których wspominałam ostatnio wykluczają używanie dużych ilości
śmietany, dlatego zastępuję ją
jogurtem. Stąd pomysł na
sos jogurtowo-
grzybowy, który nie jest "uboższą wersją", a wręcz przeciwnie, jest po prostu świetny!Wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne zapasy
maślaków z zamrażalnika, ale mam nadzieję, że wkrótce pojawią się pierwsze świeże
grzybki :)Podałam na obiad z
kaszą gryczaną, jednak świetnie sprawdzą się też np.
ryż lub
ziemniaki.Stopień trudności: łatwe.Składniki (ok. 3 porcji):- 500 gramów
piersi z kurczaka- ok. 3 szklanek pokrojonych
maślaków*- 1 duża
cebula- 4 ząbki
czosnku**- 200 ml
wody- ok. 100 ml
jogurtu greckiego-
sól,
pieprz-
słodka papryka- czubata łyżeczka
tymianku- 1 łyżka
mąki do zagęszczenia-
masło do smażenia* lub innych
grzybów leśnych, ja akurat zawsze pod ręką mam
maślaki :)** nie bój się, nie będzie go bardzo czuć :)Przygotowanie:1.
Cebulę pokrój w kostkę, trzy ząbki
czosnku w plasterki (jeden odłóż na później). Podsmaż dwie minuty na patelni na łyżce
masła, a następnie dodaj
maślaki (mogą być zamrożone). Smaż do momentu, aż cała
woda, którą puszczą
grzyby wyparuje. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, przełóż na talerz.2.
Piersi z kurczaka umyj, osusz, pokrój w dowolnej wielkości kawałki. Oprósz
solą,
pieprzem i
słodką papryką. Podsmaż na patelni po grzybach, dodając ewentualnie odrobinę
masła. Gdy zarumienią się z każdej strony dodaj
maślaki z
cebulką i zalej 200 ml
wody. Duś chwilę, aż się zagotuje.3. Do
jogurtu dodaj kilka łyżek gorącego sosu, wymieszaj i wylej na patelnię. Dodaj
tymianek, dopraw do smaku
solą.4.
Mąkę wymieszaj z taką ilością zimnej
wody, żeby nie było grudek. Dodaj do niej kilka łyżek gorącego sosu, wymieszaj i przelej na patelnię. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś kilka minut od zagotowania się.5. Wyłącz kuchenkę, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, wymieszaj.
