Wykonanie

Pamiętam, że pierwszy barszcz biały jaki ugotowałam, to była katastrofa :) Ugotowałam sobie
wywar na jakimś
mięsie, gotowałam w nim później
białą kiełbasę, a na koniec wlałam jakiś barszcz z butelki. Wyszło nie dość, że
dziwne, gęste, to jeszcze właściwie bez smaku :)Nie pozostawało nic innego, jak poprosić o radę starszą siostrę i teraz gotuję barszcz według przepisu Agnieszki. Jest idealny na Wielkanoc, ale, ale... to jest też świetna zupa na szybki obiad w tygodniu. Pod warunkiem, że samą zupę przygotujemy dzień wcześniej, a na obiad ją tylko odgrzejemy. Wtedy zamiast wrzucać do
wywaru ziemniaki, można ugotować ich trochę więcej osobno, zrobić puree i podać w ten sposób z zupą.Stopień trudności: średnieSkładniki:- 2 litry
wywaru z parzenia
szynki lub 2 litry wrzątku i kostka
Bulion Cielęcy
Winiary- 4 - 5 sztuk
białej kiełbasy- 4 - 5
ziemniaków- 2 - 3 ząbki
czosnku- 1
liść laurowy- 3 - 4 ziarenka
ziela angielskiego- 2 - 3 plastry
wędzonego boczku- 100 gramów
szynki lub "zwykłej"
kiełbasy- 1 mała
cebulka- 1 lub 2
torebki Barszczu białego
Winiary*-
majeranek-
pieprz ziołowy- opcjonalnie: kilka
grzybów (świeżych lub mrożonych) lub
pieczarekDodatkowo:-
jajka na twardo (po jednym na talerz)* w zależności od upodobań - jedna torebka, będzie bardziej łagodny, dwie
torebki - bardziej kwaśnyPrzygotowanie:1.
Białą kiełbasę parz w
bulionie lub wywarze przez około pół godziny w temperaturze około 90 stopni (
wywar nie powinien się gotować) razem z ząbkami
czosnku,
liściem laurowym i
zielem angielskim. Po tym czasie
kiełbasę wyciągnij i pokrój w półtalarki.2. Do
wywaru dodaj obrane i pokrojone
ziemniaki.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z pokrojoną
szynką lub "zwykłą"
kiełbasą, dodaj posiekaną
cebulkę i smaż, aż się zeszkli. Przełóż wszystko do zupy.3. Barszcz biały
Winiary przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodaj do
wywaru, gdy
ziemniaki będą miękkie. Wrzuć pokrojoną
białą kiełbasę, opcjonalnie
grzyby lub
pieczarki.4. Gdy się zagotuje dopraw do smaku
pieprzem ziołowym i
majerankiem i gotuj jeszcze około 5 minut.