Wykonanie
Wytrawne muffiny z
boczkiem i
cebulą chodziły za mną już od dawna i kiedyś ten pierwszy raz musiał nastąpić. Bo do tej
pory piekłam tylko takie w wersji "na słodko". Przepis przygotowałam na konkurs i gdy tylko przeczytałam, jakie jest zadanie - od razu wiedziałam, że wreszcie jest okazja, żeby zrobić muffiny "wytrawne"!Smakowita Pajda zaskoczyła mnie zapachem, jaki unosił się w kuchni, gdy topiłam ją na patelni. Nawet nie przyszło mi do głowy, że może tak fenomenalnie pachnieć! Użycie jej zamiast
oleju do muffinek było strzałem w dziesiątkę, nadała im świetnego aromatu.Takie babeczki można zjeść bez żadnych dodatków, ale fajnie smakują też, jeśli zrobimy z nich małe kanapki :)Składniki suche:(szklanka = 200 ml)- 2,5 szklanki
mąki- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- pół łyżeczki
ostrej papryki- płaska łyżeczka mielonego
czosnku- 1/3 łyżeczki
soliSkładniki mokre:- 1 szklanka
maślanki- 60 gramów Smakowitej Pajdy z
cebulką i
jabłkiem- 1
jajkoDodatkowo:- 80 gramów
boczku wędzonego- 1
cebulka- pół opakowania
mozzarelli w kulkach (50 gramów)- dwie gałązki świeżej
bazylii- ok. łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie:1. Piekarnik ustaw na 180 stopni bez termoobiegu. Smakowitą Pajdę rozpuść na niedużej patelni, przelej do miski lub garnka, w którym później zamierzasz wymieszać mokre składniki i odstaw do wystygnięcia.2. Na tą samą patelnię wlej odrobinę
oleju, wrzuć pokrojoną w kostkę
cebulkę i podsmażaj, aż się zeszkli.
Boczek pokrój na nieduże kawałki, dodaj do
cebuli. Smaż kilka minut, do momentu, aż
boczek będzie ładnie zarumieniony.3. Do rozpuszczonej, ale nie gorącej Smakowitej Pajdy, dodaj
maślankę i
jajko, wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Przesyp je do składników mokrych i mieszaj krótką chwilę, tylko do ich połączenia się.4.
Bazylię posiekaj, kulki
mozzarelli przekrój na połówki, dodaj do masy wraz z
boczkiem i
cebulką. Wymieszaj krótko.5. Przełóż masę do wyłożonej papilotkami formy do pieczenia muffinów. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 - 25 minut, aż muffiny się zarumienią. Jeśli nie masz pewności czy są już gotowe, użyj patyczka, aby sprawdzić czy nie są w środku surowe.Muffiny biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

