Wykonanie
Chwaliłam się już na Facebooku, ale tylko niewielki procent z Was tam zagląda, pochwalę się więc i tutaj - w listopadzie dołączyłam do
grona Przyjaciół
Winiary. Oznacza to, że od czasu do czasu
będę testować dla Was produkty tej
marki w swoich przepisach :) Bardzo się cieszę, że tak duża firma doceniła mój blog i podjęła współpracę właśnie ze mną. A dziś mam dla Was pierwszy przepis, w którym postanowiłam wypróbować
sos włoski. Normalnie tę
sałatkę przygotowywałam z sosem na bazie
śmietany i
majonezu,
pomidorowy sos z
ziołami dodał jej jeszcze smaczku :)Podana ilość składników to porcja dla 2 - 3 osób, idealna na drugie śniadanie - także do szkoły czy pracy. W takim przypadku wystarczy warstwy ułożyć w plastikowym pojemniku, zalać sosem, będzie smakować dobrze nawet po kilku godzinach, bo nie mieszamy ze sobą składników :) A jeśli planujecie wizytę gości, warto podwoić ilość składników!Na blogu pojawiła się już inna propozycja warstwowej sałatki z
kurczakiem gyros - kliknij tutaj, aby ją zobaczyć :) Tamta jednak jest bardziej imprezowa, trzeba się więcej nakroić, ta jest zdecydowanie szybsza.Składniki:- ok. 300 g
piersi z kurczaka- 1
pomidor- 0,5 kostki
fety (najlepiej żółtej)- garść pokrojonej drobno
kapusty pekińskiej- 4 łyżki
płatków migdałów-
sól,
przyprawa "gyros" do smaku- łyżka
oleju do smażeniaNa sos:- czubata łyżka
majonezu- czubata łyżka
sosu włoskiego Winiary- czubata łyżka
śmietany- łyżeczka
soku z limonki (lub
cytryny)- szczypta
soli- szczypta
cukru- ząbek
czosnkuPrzygotowanie:1.
Płatki migdałów podsmażamy na rumiano - na suchej patelni i dość dużym ogniu.2.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paski (ok. 1 cm grubości). Smażymy na łyżce
oleju, na dużym ogniu, doprawiając do smaku
solą i
przyprawą gyros. Odstawiamy do wystygnięcia. Układamy na dnie miski lub pojemnika.3. Na
kurczaku układamy pokrojoną w kostkę
fetę.
Pomidora myjemy, kroimy w dosyć dużą kostkę, przekładamy do miski. Następnie posypujemy pokrojoną dosyć drobno
kapustą pekińską.4. W szklance lub słoiczku mieszamy ze sobą składniki sosu -
śmietanę,
sos włoski i
majonez. Doprawiamy łyżeczką
soku z limonki, szczyptą
soli,
cukru i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na wierzchu sałatki.5. Posypujemy całość
migdałami i gotowe :)
