Wykonanie
Inspiracją dla potrawy było
piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody - uwarzone z dziką różą. Ma piękny kolor i bardzo specyficzny smak, więc niezależnie czy lubicie pić
piwo czy nie, to świetnie nadaje się do potraw - będą miały ciekawy aromat już przy użyciu niewielkiej ilości. Można takiego
piwa użyć np. do pieczenia
golonki,
kurczaka, czy dodać do gulaszu.Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie, w którym zadaniem jest przygotowanie potrawy, której receptura bazuje właśnie na
piwie Burgundowe Trzy Słody. Postanowiłam przygotować pęczotto z
wołowiną - właściwie to bardziej a'la stroganow ;) Zdjęcia wyszły mi zupełnie nie takie jak chciałam i tak sobie później myślałam, że głupia jestem, bo na konkursy trzeba przygotowywać potrawy fotogeniczne :) Ale w efekcie wyszedł tak pyszny, domowy obiad, że musiał pojawić się na blogu i koniec.

Uwielbiam pęczak - jest niedoceniany, a pyszny, zdrowy i przy okazji tani. Pasuje zresztą nie tylko do obiadu, ale też np. do sałatek. Już dawno miałam ochotę znowu coś z nim upitrasić, a p rzygotowany na
piwie i
bulionie smakuje rewelacyjnie. Do tego drobno pokrojona
wołowina w pysznym sosie, którego nawet specjalnie nie trzeba doprawiać, dlatego dodałam tylko odrobinę słodkiej i
ostrej papryki (wg. mojego przepisu wychodzi dosyć pikantne, więc dodawajcie po trochu!), a na koniec szczyptę
soli.Składniki (4 porcje):- 800 g
wołowiny- 400 g
pieczarek- 1 , 5 szklanki pęczaku- 100 g
boczku wędzonego- 3
cebule- ok. 1,5 litra
bulionu warzywnego- 200 ml
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody- 3 łyżki
śmietany 18%- 2 łyżki
masła- łyżeczka
słodkiej papryki- pół łyżeczki
chilli- pół łyżeczki
rozmarynu do
mięsa + spora szczypta do pęczaku- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego-
sól,
pieprz- 2 łyżki
olejuPrzygotowanie:1.
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki (lub jeśli są duże na mniejsze kawałki).
Cebulę kroimy w kostkę.2.
Wołowinę kroimy w cienkie paseczki, obsmażamy na dużym ogniu na dwóch łyżkach
oleju. Przekładamy do garnka, wlewamy połowę (100 ml)
piwa i 300 ml
bulionu, dusimy pod przykryciem na małym ogniu.3. Na tą samą patelnię wrzucamy
pieczarki, obsmażamy "na sucho" (bez dodatku tłuszczu), a gdy się zarumienią i zaczną puszczać sok wrzucamy
cebulę. Gdy
pieczarki będą usmażone połowę wrzucamy do
mięsa, a drugą odkładamy na talerz.
Boczek kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na rumiano. Przekładamy do
pieczarek.4. Do garnka z
wołowiną dodajemy dwie łyżki
koncentratu pomidorowego,
chilli (można na początek ostrożnie dać trochę mniej!),
słodką paprykę,
rozmaryn. Cały czas dusimy na wolnym ogniu.5. Tymczasem przygotowujemy pęczotto.
Kaszę wrzucamy na suchą patelnię i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy pozostałe 100 ml
ciemnego piwa i mieszamy dopóki całe nie wyparuje. Analogicznie podlewamy
bulionem - po jednej chochelce, mieszamy do odparowania i tak w kółko, aż
kasza będzie miękka. Pod koniec dodajemy odłożone wcześniej
pieczarki z
cebulą, chwilę podsmażamy, dodajemy łyżkę
masła, zaciągamy łyżką
śmietany, ściągamy z ognia, doprawiamy ewentualnie do smaku
solą (jeśli
bulion był mało słony),
pieprzem,
rozmarynem.6. Gdy
wołowina będzie miękka dodajemy do sosu dwie łyżki
śmietany, łyżkę
masła, mieszamy, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku
solą, ewentualnie
chilli,
rozmarynem,
słodką papryką. Opcjonalnie można też dodać ząbek
czosnku.7. Na talerze wykładamy pęczak,
wołowinę i polewamy sosem.