Wykonanie
Dziś z pewną
młodą pomocniczką upiekłyśmy pyszne muffinki. I wyszły FAJNE!!:)
Serio! Są wilgotne w środku, a do tego ze słodziutką kruszonką.

Kruszonka jest pozostałością z ciasta, które ostatnio piekłam, zrobiłam jej więcej i zamroziłam. Do samych muffinek wystarczy ok. 1/4 porcji, czyli:- 30g
masła- 1/4 szkl.
mąki- 1/4 szkl. pokrojonych
migdałów i
orzechów laskowych- czubata łyżka
cukru (Bo jak inaczej podzielić pół szklanki na cztery?? Za matmą nigdy nie przepadałam!)Składniki dokładnie mieszamy. Można odstawić na chwilę do lodówki.A teraz przepis na same muffinki.Składniki suche:- 300g
mąki pszennej- 120g
cukru- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- płaska łyżeczka
sody- szczypta
soliSkładniki mokre:- 180g
jogurtu naturalnego (mały kubeczek)- 50ml
mleka- 75ml
oleju-
jajkoDodatkowo:- szklanka pokrojonych w kostkę
gruszek- szklanka pokrojonych w kostkę
śliwekPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.2. W osobnych miskach mieszamy dokładnie składniki suche i mokre.3. Do składników mokrych wsypujemy suche i mieszamy porządnie łyżką do uzyskania jednolitej, gęstej masy.4. Dodajemy
owoce i mieszamy dokładnie.5. Rozkładamy masę do wyłożonej papilotkami blachy, posypujemy każdą muffinkę dużą ilością kruszonki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.6. Po około 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Muffinki muszą się piec łącznie około 17 - 20 minut.Smacznego!:)