Wykonanie

Zgodnie z zapowiedzią dziś przepis na maślane bułeczki. Niestety, ciasto potrzebuje dużo czasu, żeby wyrosnąć, ale w niedzielę, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć będą świetną alternatywą dla wczorajszego
chleba :)Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową -
mleko trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki i trochę podgrzać, a
masło roztopić i wystudzić :)Składniki (na 8-10 bułeczek):- 3 szkl.
mąki pszennej (typ 650)- 50g
masła (1/4 kostki)- 20g świeżych
drożdży- 200ml ciepłego
mleka + 2 łyżki do
drożdży- 1
jajko (również w temp. pokojowej!)- 1 płaska łyżeczka
soli- 1 płaska łyżka
cukru- ewentualnie ziarna do posypaniaPrzygotowanie:1.
Drożdże rozcieramy z
cukrem i dodajemy 2 łyżki ciepłego
mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.2.
Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do wystygnięcia - do ciasta nie może być gorące.3. W misce mieszamy 2 szklanki
mąki z
solą. Dodajemy
drożdże i zaczynamy wyrabiać, powoli dodajemy również
mleko, a następnie
masło. Po kilku minutach wbijamy
jajko i dodajemy resztę
mąki. Ciasto trzeba wyrabiać około 10-15 minut - musi dobrze odchodzić od miski i ręki.4. Kiedy już ciasto będzie dobrze wyrobione przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Trwa to około 1 , 5 - 2 godzin, musi mniej więcej podwoić swoją objętość.5. Teraz ponownie krótko wyrabiamy ciasto i lepimy bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Moje bułeczki są delikatnie przyprószone
mąką, ale można też posypać je dowolnymi ziarnami -
makiem,
sezamem lub
słonecznikiem.6. Przed wstawieniem do piekarnika można też
bułki naciąć. Piekę je około 6 minut w temperaturze 230 stopni, a następnie zmniejszam do 200 i piekę jeszcze 10 - 15 minut, aż będą ładnie rumiane (w Twoim piekarniku może to być trochę inaczej).I tyle:) Bułeczki smakują najlepiej kiedy są ciepłe, dlatego są dobre na sobotnie i niedzielne śniadania czy kolacje. Nie opłaca się ich piec wieczorem na następny dzień, bo już nie są takie pyszne.Są świetne np. do
jajka na miękko albo ze wszelkiego rodzaju powidłami itp itd - pomysłów jest mnóstwo :) Smacznego!