Wykonanie
Najlepsze na świecie małe pierożki, których smak kojarzy mi się z babcinym domem.Co ciekawe okazuje się, że na Litwie podawane są one "
solo", nie jak u nas w rosole.Oryginalnie w
bulionie są tylko gotowane, a na talerzu występują z dużą ilością
masła.Od dziś jestem ogromną fanką tej właśnie wersji, a dodatkowo posypuję je
szczypiorkiem i
pietruszką. :)farsz:400g
mielonego mięsa wołowego5 dużych łyżek
stałego tłuszczu zwierzęcego (u mnie wytopionego z gęsiny)4 łyżki
majeranku2 ząbki
czosnku1 płaska łyżka
soliświeżo mielony
czarny pieprzciasto:4 szklanki
mąki poznańskiej1 szklanka ciepłej
wody1 łyżeczka
solidodatkowo:1 litr
bulionu lub rosołu z
kurydo podania kilka łyżek
masłaszczypiorekposiekana
natka pietruszkiMąkę przesiewamy do miski, dolewamy
wodę oraz wsypujemy
sól.Mieszamy wszystko łyżką, po czym zagniatamy dobrze rękoma.Ugniatamy ciasto około 20 minut, by było gładkie i lśniące, a następnie odkładamy na blat, przykrywamy miską i pozostawiamy na pół godziny, by odpoczęło.W tym czasie przygotowujemy farsz.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy tłuszcz.Wsypujemy
przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek roztarty z
solą.Wyrabiamy masę kilka minut łyżką i odstawiamy na kwadrans.Ciasto dzielimy na dwie części.Pierwszą odkładamy z powrotem pod miskę, a drugą rozwałkowujemy podsypując
mąką na dość cienki placek.Na nim, na całej rozciągłości,
rzędem układamy nieduże kuleczki farszu.Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nim pierwszy płat z farszem.Przy pomocy małego kieliszka wykrawamy ostrożnie pierożki i palcami dociskamy do siebie warstwy ciasta.Można formować kołduny na kształt uszek lub po prostu okrągłego pierożka (u mnie dwie wersje).Gotowe odkładamy na wysypany
mąką blat.W garnku rosół doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy do niego partiami po kilka kołdunów (by się nie rozpadły) i gotujemy 3-5 minut na najmniejszym ogniu.Do małych miseczek lub na talerze dajemy dość dużą ilość
masła.Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy kołduny i układamy na talerze z
masłem.Również na wierzchu pierogów układamy po kawałeczku
masła i posypujemy je
szczypiorkiem oraz posiekaną
natką pietruszki.Po prostu coś przepysznego. <3