Wykonanie
Łopatka nie jest drogim
mięsem, a w przeciwieństwie do innych wieprzowych wariantów, ma odpowiednią ilość tłuszczyku, który świetnie się zapieka.W moim dzisiejszym przepisie nie ma wielu składników, bo takie obiady ostatnio smakują nam najlepiej.Całości dopełnia surówka z
pomidorów z
dymką, w
sosie winegret. :)0,5kg
mięsa z
łopatki0,5kg
ziemniaków1 duża
cebula1 łyżka
pieprzu cytrynowego1 łyżeczka
tymianku1 łyżka
papryki słodkiej w proszku1 łyżka
soli morskiej1 łyżeczka mielonego
białego pieprzu2 ząbki
czosnku5 łyżek
oleju do marynatyposiekana
natka pietruszki do posypania
Mięso przepłukujemy pod bieżącą
wodą i osuszamy.Kroimy je w równą, niedużą kostkę i przekładamy do miski.Z
ziół oraz
oleju robimy marynatą, którą następnie polewamy
mięso.Równomiernie rozprowadzamy marynatę z
mięsem, by dobrze się przyprawiło.Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny.Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka.Rozgrzewamy delikatnie patelnię i wrzucamy na nią przygotowane wcześniej
mięso oraz pokrojoną
cebulę.Całość przesmażamy przez około 5 minut, po czym dokładamy posiekany/przeciśnięty przez praskę/otarty na tarce
czosnek i ponownie mieszamy.Przesmażamy jeszcze minutę i przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania.Na tłuszczu, który pozostał na patelni podsmażamy pokrojone w półtalarki
ziemniaki.Powinny lekko się podsmażyć, ale nie zrumienić.Gotowe przekładamy do tego samego naczynia, co
mięso i wszystko razem mieszamy.Równomiernie rozkładamy wszystko w naczyniu i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Całość zapiekamy około pół godziny.Podajemy gorące, posypane
natką pietruszki z surówką z
pomidorów.