Wykonanie

0,5kg
gulaszowego mięsa wołowego(u mnie tym razem
łopatka wieprzowa - nie narzekam, świetnie się sprawdziła, a sporo tańsza ;) )4
pomidory2 strąki
czerwonej papryki4 średnie
ziemniaki4
cebule3 ząbki
czosnkupapryka ostra i słodka w proszku
warzywna przyprawa uniwersalna, ew.
kostki rosołowepieprz,
sólsuszona
bazyliatłuszcz do smażenia5 listków laurowych, ok. 10 ziaren
ziela angielskiegoMięso kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy przez kilka chwil na tłuszczu.Posypujemy sporą ilością
pieprzu i około dwiema łyżkami
przyprawy warzywnej, ewentualnie łyżeczką
soli.Dorzucamy 3 pokrojone w piórka
cebule, zmiażdżony
czosnek i mieszając przesmażamy jeszcze kilka minut.Łączymy z pokrojonymi w niedużą kostkę
pomidorami, posypujemy łyżką suszonej
bazylii, dwiema
papryki słodkiej i ostrej i dusimy przez chwilę.Całość warzywno-
mięsną przekładamy do garnka i zalewamy
wodą tak by przykryła
mięso i jeszcze drugie tyle; dorzucamy ziele i
listki laurowe.Zagotowujemy.Doprawiamy
przyprawą warzywną lub kostkami rosołowymi i
pieprzem do smaku.Wszystko gotujemy do miękkości
mięsa, powinno być delikatne i rozpływać się w ustach, najlepiej więc, by zyskać na czasie, wykorzystać do tego szybkowar.Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojone w małą kostkę
ziemniaki oraz
paprykę i ostatnią
cebulę również, jak wcześniej - pokrojoną w piórka.Wszystko gotujemy do miękkości warzyw i... voila!