Wykonanie
Sernik gotowany to jeden z pyszniejszych serników a w dodatku szybki w przygotowaniu. Gotową masę
serową wylewamy warstwowo na
herbatniki.
SKŁADNIKI :1 kg
sera wiaderkowego150 g
margaryny4 duże
jajka1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy200 ml
mleka2 budynie
waniliowe bez
cukru + 1 płaska, łyżka
mąki ziemniaczanejokoło 400 g
herbatnikówPOLEWA:200 ml
śmietany 30 %100 g
gorzkiej czekolady100 g
mlecznej czekolady1 łyżka
masła1 łyżeczka
żelatynypłatki migdałów do posypaniaPRZYGOTOWANIE :W dużym garnku rozpuszczamy
margarynę, dodajemy
cukry i mieszamy.Następnie dodajemy mielony
twaróg, kiedy lekko się podgrzeje wbijamy
jajka i energicznie mieszamy.Budynie mieszamy z
mąką ziemniaczaną w
mleku, wlewamy do gorącego sernika i energicznie mieszamy aż masa serowa zgęstnieje.Foremkę o wymiarach 20/30 wykładamy folią aluminiową.Dno blaszki wykładamy warstwą
herbatników, wylewamy na nie część masy serowej, układamy kolejną warstwę
herbatników i wylewamy resztę
sera.Na wierzch układamy
herbatniki.Podgrzewamy kremówkę razem z połamanymi
czekoladami,
masłem, aż się rozpuszczą. Zakręcamy gaz, dodajemy
żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.Na zimny sernik wylewamy
polewę czekoladową i pozostawiamy do ostygnięcia.Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem posypujemy
płatkami migdałów.Uwagi; Zimny sernik najlepiej kroić mokrym nożem, smacznego :)