ßßß Cookit - przepis na Sernik chłodzimy.

Sernik chłodzimy.

nazwa

Wykonanie

Sernik gotowany to jeden z pyszniejszych serników a w dodatku szybki w przygotowaniu. Gotową masę serową wylewamy warstwowo na herbatniki.
SKŁADNIKI :
1 kg sera wiaderkowego
150 g margaryny
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
200 ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru + 1 płaska, łyżka mąki ziemniaczanej
około 400 g herbatników
POLEWA:
200 ml śmietany 30 %
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżeczka żelatyny
płatki migdałów do posypania
PRZYGOTOWANIE :
W dużym garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukry i mieszamy.
Następnie dodajemy mielony twaróg, kiedy lekko się podgrzeje wbijamy jajka i energicznie mieszamy.
Budynie mieszamy z mąką ziemniaczaną w mleku, wlewamy do gorącego sernika i energicznie mieszamy aż masa serowa zgęstnieje.
Foremkę o wymiarach 20/30 wykładamy folią aluminiową.
Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników, wylewamy na nie część masy serowej, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę sera.
Na wierzch układamy herbatniki.
Podgrzewamy kremówkę razem z połamanymi czekoladami, masłem, aż się rozpuszczą. Zakręcamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
Na zimny sernik wylewamy polewę czekoladową i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.
Uwagi; Zimny sernik najlepiej kroić mokrym nożem, smacznego :)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/11/sernik-gotowany-na-ciastkach.html