Wykonanie
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Choć najczęściej jadam go u mamy, na święta postanowiłam zrobić pyszny sernik z
białą czekoladą,
kajmakiem i prażonymi
migdałami. Ten sernik jest wilgotny i delikatny. Świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Polecam!
Składniki:Spód:200 g
maślanych herbatników80 g miękkiego
masłaSernik:1 kg
sera trzykrotnie mielonego (może być gęsty z wiaderka)3 duże
jajka250 g
białej czekolady100 g drobnego
cukru3 łyżeczki domowego
cukru waniliowego1 łyż eczka ekstraktu z
wanilii100 ml
śmietany 30 %1 łyżeczka startej skórki z
pomarańczy1
budyń (40 g)
śmietankowyszczypta
soliDodatkowo:400 g masy krówkowej kajmak6 łyżek
płatków migdałowychCiasteczka rozkruszyć w robocie lub w woreczku za pomocą tłuczka. Dodać miękkie
masło i wyrobić ciasto. Spód tortownicy (23 cm) wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą.
Herbatniki z
masłem wyłożyć na spód, ugnieść i wstawić do lodówki na 30 minut.Sernik:
Ser przełożyć do miski, dodać,
cukier, ekstrakt z
wanilii,
cukier waniliowy i skórkę startą z
pomarańczy. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Dodać
jajka,
śmietanę i stopioną
czekoladę. Miksować na wolnych obrotach. Dodać szczyptę
soli i proszek budyniowy. Masę
serową wylać na
ciasteczka. Sernik wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 1 godz. i 15 minut. Jeśli wierzch bardzo się zarumieni, pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Sernik po upieczeniu zostawić przez około 45 minut w piekarniku, po czym studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik schować do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wysmarować masą kajmakową i posypać uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi. Smacznego!