ßßß
Składniki:Spód:200 g maślanych herbatników80 g miękkiego masłaSernik:1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być gęsty z wiaderka)3 duże jajka250 g białej czekolady100 g drobnego cukru3 łyżeczki domowego cukru waniliowego1 łyż eczka ekstraktu z wanilii100 ml śmietany 30 %1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy1 budyń (40 g) śmietankowyszczypta soliDodatkowo:400 g masy krówkowej kajmak6 łyżek płatków migdałowych


Ciasteczka rozkruszyć w robocie lub w woreczku za pomocą tłuczka. Dodać miękkie masło i wyrobić ciasto. Spód tortownicy (23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Herbatniki z masłem wyłożyć na spód, ugnieść i wstawić do lodówki na 30 minut.Sernik: Ser przełożyć do miski, dodać, cukier, ekstrakt z wanilii, cukier waniliowy i skórkę startą z pomarańczy. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Dodać jajka, śmietanę i stopioną czekoladę. Miksować na wolnych obrotach. Dodać szczyptę soli i proszek budyniowy. Masę serową wylać na ciasteczka. Sernik wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 1 godz. i 15 minut. Jeśli wierzch bardzo się zarumieni, pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Sernik po upieczeniu zostawić przez około 45 minut w piekarniku, po czym studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik schować do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wysmarować masą kajmakową i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!