Wykonanie
Przepyszne rogaliki z
makiem i
serem na cieście
drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI :50 g świeżych
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka4 łyżki
cukru500 g
mąki pszennej tortowej1
jajko50 g roztopionego
masła1
cukier waniliowy1
jajko do posmarowania rogalikówDODATKOWO :1 szklanka masy makowej250 g
twarogu utartego z 3 łyżkami
cukruewentualnie powidłaWYKONANIE :
Drożdże rozkruszamy i mieszamy w ciepłym
mleku aż się rozpuszczą.W dużej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta, wlewamy
drożdże i wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując
mąka zagniatamy.Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty.Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki.Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym
jajkiem i posypujemy rozgniecionymi
orzechami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut. Uważamy aby się nie spiekły.Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem, smacznego.Uwagi ; rogalików wychodzi sporo więc nadmiar można zamrozić . Po odmrożeniu będą świeże jak po upieczeniu.