Wykonanie
Chleb domowy, wieloziarnisty jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych
chlebów. Przygotowuje się go niewiarygodnie łatwo, ziarna z zakwasem i
mąką fermentują przez 12 godzin, następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek i po chwili pieczemy. Ten pyszny chlebek piekę dwa
razy w miesiącu i przyznam że szybko znika. Nie potrzeba go smarować
masłem i zbędnymi dodatkami, po prostu jest tak pyszny że zajadam go bez niczego. Polecam :)Przepis dostałam od brata a on od koleżanki, i tak pieczemy go od lat.

SKŁADNIKI : na dwie foremki keksowe1 szklanka
siemienia lnianego1 szklanka
soczewicy czerwonej1 szklanka pestek
słonecznika1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka
otrębów pszennych1 szklanka
mąki żytniej typ 2000 drobna1 szklanka
zakwasu na chleb1 szklanka
kaszy pęczak, zmierzonej po ugotowaniu1 łyżeczka
cukru2 łyżki płynnego
miodu rozpuszczonego w 1 szklance
wody1 łyżka
soli5 szklanek
wody1 kg i 1 szklanka
mąki pszennej typ 6501
jajko do posmarowania ciastaPRZYGOTOWANIE :Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, muszą się one zmieścić i musi być jeszcze miejsce aby ciasto wyrosło. Wlewamy zakwas,
wodę i rozmieszany
miód. Składniki mieszamy aż dobrze się połączą. Ciasto jest bardzo luźnej konsystencji ale takie ma być. Nakrywamy miskę ręcznikiem i pozostawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.Foremki keksowe o wymiarach 40/ 15 i 26/12 jedna większa i jedna mniejsza, wysypujemy obficie
mąką. Wyrośnięte i sfermętowane ciasto wyrabiamy w misce jeszcze raz,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Nakładamy ciasto ręką do foremek, bardzo się klei i jest luźnej konsystencji ale tak ma być. Ładnie wyrównujemy wierzch oraz smarujemy go rozmąconym
jajkiem. Pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 200 *C, po całkowitym nagrzaniu się wkładamy foremki z
chlebem, pieczemy około 45 minut ale po 20 minutach, jak
chlebki pięknie wyrosną zmniejszamy temperaturę do 180 *C i pieczemy dalej, musimy uważać aby nam się zbytnio nie spiekły.Po upieczeniu
chlebki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce.
Chleb jest pyszny około 3-5 dni jednak ja nadmiar zamrażam, o ile mi zostanie.Smacznego !



